Gisslan släppt och man gripen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Den man som hållit 13 passagerare gisslan på en buss i staden Lutsk i västra Ukraina har gripits och gisslan är frisläppt. Det uppger landets inrikesdepartement. Dramat fick sin upplösning efter att landets president gått med på gärningsmannens krav.

Dramat i Lutsk pågick i över elva timmar. En man i 40-årsåldern gick ombord på en buss och tog samtliga passagerare och chauffören som gisslan.

Upplösningen kom efter att landets president Volodymyr Zelenskyj accepterade gärningsmannens något bisarra krav – och postade en filmrekommendation i sociala medier. I en video uppmanade han människor att titta på den amerikanska dokumentärfilmen ”Earthlings” från 2005 som handlar om människans orättfärdiga behandling av djur.

Samtal med presidenten

Efter att gärningsmannen pratat i telefon med presidenten kom meddelandet vid 20-tiden svensk tid att tre personer, ”en äldre kvinna, en tonåring och en gravid ung kvinna” hade släppts.

En stund senare gav mannen upp och greps av poliser på plats. Övrig gisslan släpptes.

”Vi förlorade inte en enda person”

Filmrekommendationen raderades efter att detta skett.

”I dag kan anhöriga krama de som led hela dagen i en buss med en pistol riktad mot sig. Vi förlorade inte en enda person”, skrev presidenten senare.

Gärningsmannen uppgavs ha varit försedd med såväl sprängmedel som skjutvapen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han öppnade eld mot en polisdrönare och ska ha kastat en granat mot polisen. Granaten detonerade dock inte.

Känd av polisen

Mannen påstod även att han hade gömt en bomb, som kunde fjärrdetoneras, någonstans i staden.

Polisen spärrade av de centrala delarna av Lutsk medan de försökte etablera kontakt med mannen.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen och dömd för bland annat bedrägeri, rån och illegalt vapeninnehav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.