Foto: TT

Tre döda i gisslandramat

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett nära 17 timmar långt drama stormade polisen det kafé i Sydney där en man höll 17 personer som gisslan. Tre personer, inklusive gärningsmannen, har dödats i dramat.

Kvart i tio på måndagsmorgonen i Australien gick en beväpnad man in på Lindt Chocolate Cafe vid Martin Place i Sydney och tog 17 personer som gisslan. Polis spärrade av området, placerade ut prickskyttar och helikoptrar övervakade från luften.

Nästan 17 timmar senare fick den spända konfrontationen ett våldsam avslut. Kraftiga smällar och skottlossning hördes när polisen stormade kaféet under natten till tisdagen lokal tid och gisslan kunde ses fly från byggnaden

Gisslandrama i Sydney

Polisen bekräftade strax efteråt att gisslandramat var över, och tre personer, inklusive gärningsmannen, ska ha dödats. Fyra personer, varav en polis, är också skadade.

De döda i gisslan är en 34-årig man och en 38-årig kvinna, berättar Sydney-polisen på en presskonferens.  

Stormade när skott hördes

– Vi ta reda på exakt vad som hände inne på kaféet, men just nu är det inte tid för spekulationer. Vi ska gå igenom fakta och vi kommer att informera er så fort vi vet mer, sade polischef Andrew Scipione.

Scipione sade också att dagens händelse är en isolerad incident och att den inte får skrämma människor från att besöka staden eller röra sig i den.

Under presskonferensen bekräftade också polisen att man stormat kaféet efter att skottlossning brutit ut inne i lokalen. Man kunde dock inte svara på om de döda i gisslan fallit offer för gärningsmannens kulor, eller för polisens. Man bekräftade också att gärningsmannen agerat ensam.

Ville tala med Abbot

Gärningsmannen var en 50-årig självutnämnd muslimsk predikant som var känd hos polisen sedan tidigare och bland annat dömts för att ha sänt hatbrev till stupade australiska soldaters föräldrar mellan 2007 och 2009, ställde två krav.

Mannen ville dels tala direkt med premiärminister Abbott, dels få en flagga utformad som terrorrörelsen Islamiska statens (IS) banér levererad till sig.

En ensamvarg

Adam Dolnik, professor vid universitetet i Wollongong, är terrorexpert och har bland annat tränat Sydneys polis i förhandlingar vid gisslansituationer. Han säger till The Wall Street Journal att gärningsmannen verkar vara illa förberedd och agera på egen hand.

– Terrorister är i regel väl förberedda – de har flera gisslantagare. Det verkar svagt att bara skicka en person. Det ser snarare ut som en dåligt tränad ensamvarg än någon med direkt koppling till en terrorgrupp.

Det är oklart hur många personer som fanns på kaféet när gisslandramat började. Fem ur gisslan, tre män och två kvinnor, har lyckats fly. Dolnik säger att de fem som lyckats ta sig ut inte verkar ha släppts, utan snarare flytt från gömställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Sydney

Mer i ämnet