En global allians av internationella företag har skapats efter ett initiativ från FN:s generalsekreterare António Guterres. Förebilden är en satsning av svenska SIDA. Foto: Jonas Ekströmer/Mary Altaffer/AP/TT

Svensk förebild bakom nytt FN-initiativ

Uppdaterad
Publicerad

En global allians av internationella företag har skapats efter ett FN-initiativ. Målet är att skapa en hållbar utveckling – och förebilden är svensk.

FN:s generalsekreterare, António Guterres, har tagit initiativet G-I-S-D (Global Investors for Sustainable Development). Det är 30 stora globala investerare, och finansiella aktörer som exempelvis Allianz, Bank of America, och Citigroup – som alla förbinder sig att arbeta för en hållbar värld i form av FN:s milleniemål.

Företagen tjänar på hållbarhet

– Företag ska tjäna pengar och det kommer de också att göra på detta och de kan framförallt få långsiktiga hållbara investeringar säger chefen för den svenska biståndsmyndigheten Sida, Carin Jämtin, till SVT 

Förebilden för FN-initiativet är en motsvarande svensk satsning med svenska företag som har drivits av just SIDA.

Svenska lärdomar

– Den svenska erfarenheten för att det här ska bli framgångsrikt innebär att: Det är konkret och inte bara prat utan riktiga investeringar. Det ska vara en tydlig tidspress. Vd och toppchefer måste vara involverade både med hjärta och hjärna, avslutar Sida-chefen Carin Jämtin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.