SVT erfar: Sverige ska leda internationellt initiativ för minskade industriutsläpp

Publicerad

Sverige kommer, tillsammans med Indien, att leda ett nytt FN-understött internationellt initiativ för minskade utsläpp inom industrin, erfar SVT. Nyheten kommer att presenteras under morgondagens klimattoppmöte i FN.
– Jag konstaterar att Guterres vänder sig till Sverige och Indien för att ta ledning i just det här ämnet och det tyder på ett stort förtroende, säger statsminister Stefan Löfven till SVT.

Inför FN:s klimattoppmöte har generalsekreterare António Guterres bett inbjudna ledare att ta med sig konkreta planer och inte bara tal. En av ledarna som fått taltid är statsminister Stefan Löfven.

SVT erfar nu att Sverige, tillsammans med Indien, fått ansvar för att förändra och förbättra tunga industrier i syfte att minska utsläppen.

Presenteras på toppmötet

På toppmötet kommer en ny grupp ledd av de två länderna presenteras, enligt SVT:s uppgifter. Både länder och företag, bland andra svenska LKAB och Scania, kommer att ingå i gruppen. Uppdraget engagerar alltså både offentlig och privat sektor och handlar om att gemensamt hitta en väg för att leva upp till Parisavtalet om minskade koldioxidutsläpp.

Under måndagen väntas också den svenska regeringen gå ut med ett pressmeddelande angående det FN-understödda initiativet.

Löfven: ”Omställning vi måste göra tillsammans”

Statsminister Stefan Löfven säger till SVT att det är bra att Guterres vänder sig till Sverige och Indien för att ta ledningen inom området, och betonar vikten av samarbete för en grön omställning:

– Sverige har som mål att ha netto-noll utsläpp 2045 och då vet vi att inte minst industrin står för omkring en tredjedel av utsläppen nu. Vi vet också att omställningen inte kan göras av individer ensamma, utan det här måste vi göra tillsammans. Och då är det klart att ett samarbete mellan politiken, samhället, och näringslivet, industrin, är jättevärdefullt. Där industrin också får göra sina åtaganden, säger Löfven.

Samarbete mellan politik och näringsliv

Han tror också att flera länder och företag kommer vilja ta efter Sverige.

– När Sverige och Indien tar ledningen så kommer land efter land nu att följa efter och vilja göra det som vi gör. Samarbete mellan politiken och näringslivet – ner med utsläppen.

Hör statsminister Stefan Löfven i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer