Protester i Venezuelas huvudstad Caracas. Minst 60 personer har dödats i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Venezuela de gångna två månaderna. Foto: AP/TT

Goldman Sachs i blåsväder efter Venezuela-lån

Uppdaterad
Publicerad

Goldman Sachs, en av USA:s ledande investmentbanker, satsade nästan åtta miljarder kronor på lån till Venezuela förra veckan.

Den blodiga krisen i landet ger skyhög avkastning.

Transaktionen, först rapporterad av tidningen The Wall Street Journal, är omstridd. Oppositionsledare i Venezuela beskriver lånet som en livlina till landets omstridde socialistiska president Nicolás Maduro, som anklagas för att vara en diktator som förhindrar fria val och begår övergrepp mot mänskliga rättigheter.

LÄS MER: Därför protesterar så många i Venezuela

Inleder kongressutredning

En av de hårdaste kritikerna är Julio Borges, talman för Venezuelas kongress. I ett öppet brev till Goldman Sachs-chefen Lloyd Blankfein har Borges deklarerat att han kommer att inleda en kongressutredning av transaktionen och även arbeta för att de utlånade pengarna aldrig betalas tillbaka om de i princip dagliga kravallerna i landet leder till ett regimskifte.

”Vi håller med om att livsförhållandena där måste bli bättre och vi har delvis gjort investeringen för att vi tror att de kommer att bli det”, skriver Goldman Sachs i ett svar.

Obligationerna i fråga har emitterats av det statskontrollerade oljebolaget Petróleos de Venezuela (PDVSA). De löper ut 2022 och ger på pappret en fordran på bolaget på 24,5 miljarder. Den årliga räntan för Goldman Sachs beräknas till drygt 40 procent, enligt The Wall Street Journal.

LÄS MER: Maikol, 21, måste äta sopor för att överleva

Toppen på ett isberg

Den omstridda obligationsaffären är dock bara toppen på ett isberg av högrisklån till Venezuela.

Venezuelanska värdepapper, som till följd av den höga politiska risken ofta ger hög avkastning, ingår ofta i så kallade tillväxtfonder som stora fondförvaltare erbjuder sina kunder. Och den av blodiga kravaller hårt pressade regeringen i Caracas söker just nu med ljus och lykta efter pengar – bland annat i förhandlingar om olika typer av nödlån från Moskva och Peking. De skulle hamna ovanpå ryska och kinesiska lån på minst 50 miljarder dollar (cirka 440 miljarder kronor).

Venezuelas skuldberg, om man räknar in statliga bolag, beräknas till drygt 66 miljarder dollar (cirka 580 miljarder kronor), enligt Reuters. Omkring tre fjärdedelar av lånen kommer från utländska långivare.

LÄS MER: SVT:s team i Venezuela – så arbetade vi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.