Grace Mugabe, hustru till Zimbabwes förre president Robert Mugabe, är efterlyst för misshandel. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

Grace Mugabe efterlyst i Sydafrika

Publicerad

Zimbabwes tidigare långsittande president Robert Mugabes hustru Grace Mugabe är efterlyst för misshandel i Sydafrika. En domstol har utfärdat en order om att hon ska gripas. Grace Mugabe misstänks ha slagit till en sydafrikansk ung kvinna med en skarvdosa i huvudet.

Det var i augusti förra året som Grace Mugabe ska ha attackerat den 20-åriga kvinnan i ett raseriutbrott. Kvinnan var i sällskap med Grace Mugabes söner på ett lyxhotell i Johannesburg i Sydafrika.

Internationellt efterlyst

Enligt uppgifter anföll Grace den unga kvinnan i ett försök att få ut henne ur hotellrummet. Grace Mugabe har själv hävdat att kvinnan dragit kniv mot henne.

Efter överfallet garanterades Grace Mugabe diplomatisk immunitet och kunde lämna Sydafrika, men en domstol rev senare upp det beslutet. Sydafrikansk polis har vänt sig till den internationella polisorganisationen Interpol för att se till att hon grips.

Extravaganta vanor

Beslutet om att gripa Grace Mugabe ses som ett svårt bakslag för henne. Hon går under smeknamnet ”Gucci-Grace” för sina extravaganta vanor. Hon har tillbringat mycket tid i Sydafrika, inte bara för shopping, utan hon äger också fastigheter där.

Grace Mugabe sågs som en möjlig efterträdare till sin 94-årige make, som styrde Zimbabwe från 1980 tills i november fjol. Robert Mugabe tvingades bort, och ersattes av Emmerson Mnangagwa.

Sydafrika har allmänt setts som en plats som Grace velat etablera sig på efter att hennes makt har falnat i grannlandet Zimbabwe.

Ett rättsligt efterspel till skarvsladdsattacken sätter nu käppar i hjulen för de planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.