Proryska separatist-soldater framför det sjukhus i Donetsk som träffades av artillerield. Foto: TT

Artillerield mot sjukhus i Donetsk

Uppdaterad
Publicerad

Ett sjukhus i det rebellkontrollerade Donetsk i östra Ukraina har attackerats med minst två raketer. Myndigheter uppger att flera dödats och skadats, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– En artilleriattack inträffade vid tolvtiden (lokal tid) och träffade ett sjukhus. Det finns både döda och sårade, skriver de lokala myndigheterna på sin webbplats. 

Det är oklart hur många som dödats och skadats i attacken. Enligt den ryska nyhetsbyrån RIA, som citerar pro-ryska källor, ska fyra människor ha dödats. Nyhetsbyrån AFP skriver att minst tre dött, medan den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att en lokal tjänsteman i Donetsk sagt att minst 15 personer fallit offer för attacken.

Ukraina

Det finns inga klara uppgifter om vilken sida som ligger bakom attacken.

Ligger i Tekstilsjtjik

Interfax skriver att sjukhuset ligger i området Tekstilsjtjik i Donetsk. Även skolor och förskolor nära sjukhuset skadades i attacken, enligt en lokal tjänsteman, rapporterar AP.

Tidigare har den ukrainska militären uppgett att två soldater dödats och 18 skadats under det senaste dygnet. Separatister ska ha avfyrat över 80 raketer under dygnet, rapporterar Reuters.

Försöker omringa nyckelstad

Striderna i östra Ukraina har trappats upp på nytt i början av året, de senaste tre veckorna har minst 224 människor dödats enligt FN. De senaste dagarna har separatister försökt omringa den strategiskt viktiga staden Debaltseve i Donetsk-regionen.

EU:s representant för utrikesfrågor, Federica Mogherini, uppmanade i dag till vapenvila i Debaltseve så att civila kan evakueras från konfliktområdet. Den oberoende observatörsorganisationen OSSE uppmanade på tisdagen till en minst tre dagars lång eldupphör kring staden.

Totalt har över 5.358 människor dött i de blodiga striderna mellan pro-ryska rebeller och ukrainska soldater, en konflikt som nu pågått i nio månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukraina

Mer i ämnet