Den ukrainska tv-kanalen 112 Ukraina besköts tidigt på lördagsmorgonen med en granat. Foto: Evgeniy Maloletka

Granatdåd mot tv-kanal inför Putindokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Den ukrainska tv-kanalen 112 Ukraina besköts tidigt på lördagsmorgonen med en granat, bara dagar innan den planerat att sända en kontroversiell dokumentär där Rysslands president Vladimir Putin medverkar.

Attacken skadade enligt poliskällor husfasaden, men inga personskador har rapporterats.

112 Ukrainas beslut att visa dokumentären ”Revealing Ukraine” — där den kände Hollywoodregissören Oliver Stone utöver Putin intervjuar ukrainska politiker med proryska sympatier — har väckt upprörda känslor.

Ukrainas riksåklagare Jurij Lutsenko har kallat dokumentären en ”rysk propagandafilm” och sagt att alla som är involverade i sändningen borde kallas till förhör. 112 Ukraina har också tidigare meddelat att kanalen mottagit ”direkta hot om en fysisk attack”.

Tv-kanalens vd Jegor Benkendorf uppmanar nu Ukrainas president Vlodomyr Zelenskyj att fördöma attacken.

Kontroversiell kanal

”Du måste klart och tydligt slå fast att ingen ska bruka våld mot medier i Ukraina”, säger Benkendorf i ett uttalande.

Samtidigt är det inte bara dokumentären, utan även tv-kanalen i sig, som är kontroversiell. 112 Ukraina ägs av den proryska parlamentsledamoten Taras Kozak, som har nära kopplingar till Putinallierade. Sedan 2014 pågår ett lågintensivt krig i östra Ukraina där rebeller med stöd av Ryssland strider mot ukrainska regeringsstyrkor.

112 Ukraina har nu ställt in sändningen av dokumentären, enligt egen uppgift för att undvika rättsliga påföljder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.