• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj förslag till Vladimir Putin bemöts på ett avvaktane sätt än så länge. Foto: Efrem Lukatsky/Mikhail Klimentyev/AP/TT

Ukrainas president vill hålla fredssamtal med Putin

Publicerad

Ukrainas nye president vill hålla fredssamtal med sin kollega från Ryssland – och gärna med internationell närvaro.

– Låt oss diskutera vem Krim tillhör, säger president Volodymyr Zelenskyj i ett videoklipp han lagt upp på Youtube.

Samtidigt som Volodymyr Zelenskyj gjorde sig redo att ta emot EU-ledarna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk i Kiev öppnade han på måndagen för en annan toppträff.

– Nu vänder jag mig till ryske presidenten Vladimir Putin. Behöver vi prata? Ja. Låt oss göra det, sade Zelenskyj i ett videoklipp utlagt på hans egen Youtube-kanal.

– Låt oss diskutera vem Krim tillhör och vem som inte finns på plats i Donbas (östra Ukraina), sade presidenten enligt Reuters och föreslog att samtal skulle kunna hållas i Vitrysslands huvudstad Minsk, med deltagande även från USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Ryssland: ”Vi behöver förstå vad som föreslås”

Från Ryssland kommer än så länge bara ett avvaktande svar.

– Det är ett nytt initiativ och måste bedömas. Vi behöver förstå vad som föreslås, sade president Putins talesman Dmitrij Peskov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Den förre skådespelaren Zelenskyj vann vårens presidentval i Ukraina och tog över som statschef i slutet av maj. Nästa vecka håller det krigshärjade landet även parlamentsval.

Tusk: ”Erkänner inte Rysslands illegala annektering”

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk betonar för sin del EU:s fortsatta stöd till Ukraina.

– Vi erkänner inte Rysslands illegala annektering av Krim och kommer inte att göra det, sade Tusk efter måndagens möte med Zelenskyj.

Fakta: EU och Ukraina

EU och Ukraina var på väg att underteckna ett djupgående samarbets- och handelsavtal 2013 när den dåvarande ukrainske presidenten Viktor Janykovytj backade. Det bidrog till att utlösa stora EU-vänliga demonstrationer i huvudstaden Kiev, som till sist ledde till att Janukovytj flydde till Ryssland i februari 2014. Snabbt efteråt förklarade sig ryskdominerade områden i östra Ukraina för självständiga samtidigt som en starkt ifrågasatt folkomröstning om att ansluta sig till Ryssland hölls på Krimhalvön.

Krisen har fått EU att införa sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, tjänstemän och militärer samt diverse statskontrollerade företag. Ryssland har kontrat med importförbud av en stor mängd livsmedelsprodukter från EU.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.