Volodymyr Zelenskij vinkar åt anhängare efter andra omgången av presidentvalet. Foto: Sergei Grits/AP/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Zelenskij vinner i presidentvalet i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren och komikern Volodymyr Zelenskij blir ny president i Ukraina. Enligt den stora vallokalsundersökningen får han över 73 procent av rösterna, när röstningslokalerna har stängt. Redan nu öppnar den nye presidenten för återuppta fredssamtalen om östra Ukraina.
– Vi kommer att starta om Minsksamtalen, säger Zelenskij.

Redan inför avgörandet varslade den sista stora opinionsundersökningen om att en jordskredsseger för 41-åringen var på gång. Volodomyr Zelenskij når också 73,2 procent av rösterna, enligt den officiella vallokalsundersökningen som redovisades strax efter klockan 19 på påskdagen.

– Jag är inte formellt president ännu, men som ukrainsk medborgare kan jag säga till alla postsovjetiska nationer: Titta på oss! Allt är möjligt!

Vill ha omstart för fredssamtal

Zelenskij tar nu över i ett land med stora geopolitiska och ekonomiska utmaningar. Omfattande korruption och skyhöga försvarsutgifter hamnar nu på den nye presidentens bord, samtidigt som han ska hantera det långdragna krig mellan proryska separatister och den ukrainska armén pågår i landets östra delar.

Redan under söndagskvällen flaggade Zelenskij för att han vill återuppta fredssamtal som involverar separatister, Ryssland och västvärlden.

– Vi fortsätter med Minsksamtalen och kommer att starta om dem, sade Zelenskij vid en pressträff, rapporterar AFP.

Den sittande president Petro Porosjenko erkände sig under söndagskvällen besegrad, och har redan annonserat att han efter fem år kommer att lämna presidentposten, rapporterar AFP och Reuters.

”Ukraina får en ny president”

I ett uttalande säger den avgående presidenten att han kommer att samarbeta i övergången, när Zelenskij tar över som president.

– Jag lämnar ämbetet, men jag vill tydligt betona att jag inte lämnar politiken, säger Porosjenko i ett uttalande.

Enligt vallokalsundersökningen får Porosjenko 25,3 procent av rösterna.

– Ukraina får nu en ny president och det blir Volodymyr Zelenskij, sade Bert Sundström, SVT:s korrespondent på plats i Kiev, i SVT Nyheters direktsändning strax efter klockan 19.

I undersökningen, som genomförts av Kiev International Institute och Sociology tillsammans med opinionsinstitutet Razumkov Center, har över 13 000 röstande personer vid totalt 300 vallokaler tillfrågats om hur de röstat.

Enligt instituten bakom undersökningen finns en möjlig felmarginal på 3 procent, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Utanför en vallokal i huvudstaden Kiev sade 81-åriga Galyna för nyhetsbyrån AFP tidigare under söndag att hon röstat på Zelenskij.

– För att jag är emot Porosjenko, säger pensionären som inte vill uppge sitt efternamn.

”Röstar på rollfigur”

Upptakten till valet har kantats av smutskastning från båda kandidater. I ett försök att vända den dystra opinionen har Petro Porosjenko lovat nya reformer mot den omfattande korruptionen. Samtidigt har han kallat Volodymyr Zelenskij, som gjort sig känd i Ukraina som komiker och skådespelare, för en oseriös pajas med luddiga politiska ambitioner.

Väljaren Viktoriya Olomutska i Kiev tror att många röstat på Vasyl Goloborodko, som är Zelenskijs rollfigur i den populära tv-serien ”Folkets tjänare”. Zelenskij spelar där en lärare som blir president.

– Folk har blivit galna, säger den 39-åriga Porosjenkoanhängaren som anser att många sätter sitt hopp till en ”påhittad karaktär”.

Maktskiftet blir troligtvis blir ganska odramatiskt till en början, förutspår SVT:s korrespondent Bert Sundström på plats i Kiev.

– Zelenskij kommer nog att hålla fingret i luften och känna efter vart folket i Ukraina vill, säger Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer