Hör ukrainska väljare inför söndagens presidentval i videon ovan. Foto: Anton Koposov/SVT

Ukrainskt presidentval i krigets skugga

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs presidentvalet i Ukraina, och med stor sannolikhet kommer då landets sittande president att röstas bort. Till förmån för en komiker som aldrig tidigare ägnat sig åt politik.

Det finns i huvudsak tre skäl till det:

Folks levnadsstandard har inte stigit, korruptionen frodas fortfarande bland landets elit, och  – kanske viktigast av allt -– kriget i östra Ukraina pågår fortfarande.

Trots att president Petro Porosjenko för fem år sedan lovade vinna det inom ett år.

Ständig påminnelse

I dag utkämpas inga stora slag, men längs stilleståndslinjen gör sig kriget påmint så gott som dagligen. När vi – jag, SVT:s fotograf Anton Koposov, och vår mångårige medhjälpare i Ukraina Viktor Sema – besöker staden Avdiivka berättar invånarna att de lever i ständig oro.

Staden ligger precis vid frontlinjen, och de ryskstödda separatisternas ”huvudstad” Donetsk bara några kilometer bort. De hyreshus som ligger närmast separatisternas område är till stor del sönderskjutna av granater och övergivna.

Jag pratar med några skolungdomar som håller på att göra kamouflagenät till Ukrainas armé.

– I morse sköt dom jättemycket! Det var riktigt otäckt, säger en ung tjej.

– Ni skulle ha varit här lite efter sex i morse, då var beskjutningen värre än på länge,  säger en av skolledarna.

Komiker utan politik utmanar

Men när jag frågar om söndagens val tycker folk här rätt olika.

Somliga ger presidenten skulden och hoppas därför på komikern Volodymyr Zelenskij. Zelenskij har ingen som helst politisk erfarenhet, har inte presenterat någon politik, ger sällan intervjuer och har egentligen inte haft någon valkampanj. Han är ändå storfavorit att vinna, och egentligen bara för att väljarna vill bli av med hela den gamla politiska eliten.

Andra ryser vid tanken på en komiker som inte vet något om vare sig politik, ekonomi eller internationella relationer som president. En clown förblir alltid en clown, säger flera.

Ingen entusiasm

Nästan ingen jag möter visar någon entusiasm. Alla är besvikna på alla tidigare ukrainska presidenter, premiärministrar och parlamentsledamöter.

– Jag tror inte på någon politiker över huvud taget lägre, säger en man jag möter.

President Porosjenko säger sig nu vara redo att bättra sig. Få tror honom. Den trolige vinnaren, Volodymyr Zelenskij, säger att han kan ge Ukraina en ljus framtid bara han får chansen, fast han kan inte berätta hur.

Min gissning är att vägen framåt för Ukraina kommer att bli fortsatt krokig och knagglig, oavsett vem som vinner på söndag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer