Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför riskerar kuppen leda till ett storkrig – se en sammanfattning om vad som hänt i klippet. Foto: EPA

Grannländer redo att gå in i Niger

Uppdaterad
Publicerad

Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas är beredda att gå in i Niger för att ”återupprätta ordningen”, uppger de på fredagen.

Enligt Ecowas kommissionär Abdel-Fatau Musah är man redo att göra en kort insats i Niger för att återställa den konstitutionella ordningen, uppger Reuters. Det kommer att ske om de diplomatiska försöken misslyckas och samarbetsländerna har redan enats om en särskild dag för insatsen. Man avslöjar dock inte när den är. 

Beskedet kom vid en presskonferens på fredagen efter ett två dagar långt möte mellan de militära ledarna i Ecowas. Mötet hölls i Ghanas huvudstad Accra.

Ställt ultimatum

Niger styrs av en militärjunta som avsatte den folkvalde presidenten Mohamed Bazoum i en statskupp i juli. Militärjuntan i Niger har hotat att åtala Bazoum för högförräderi.

Inför mötet har Ecowas, med Nigeria i spetsen, lagt fram ett ultimatum. Antingen återinstalleras Nigers folkvalda president Mohanmed Bazoum vid makten eller så kommer Ecowas att inleda en militär insats. 

Av de 15 medlemsländerna är samtliga utom de som lyder under militärt styre, Mali, Burkina Faso och Guinea, beredda att delta i insatsen. Även Kap Verde har ställt sig utanför insatsen.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.