I slutet av juli inleddes ett kuppförsök i Niger och presidenten frihetsberövades. Arkivbild. Foto: EPA/LUFF/TT

Nigers militärjunta: 17 soldater dödade av jihadister

Uppdaterad
Publicerad

Nigers militärjunta uppger att 17 av deras soldater dödats i ett överfall, och att 100 jihadister ansvariga för attacken dödats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är den dödligaste striden sedan statskuppen den 26 juli.

– Politisk instabilitet gynnar de här jihadistgrupperna. Men det är för tidigt att säga om attacken har någonting att göra med militärkuppen, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Överfallet på soldaterna skedde på tisdagen på en plats sex mil utanför huvudstaden Niamey nära gränsen till Mali, enligt Nigers försvarsminister.

Ett arméförband blev ”offer för ett terroristbakhåll nära staden Koutougou”, skriver försvarsdepartementet i ett uttalande. Ytterligare 20 soldater ska ha skadats i attacken, varav sex allvarligt.

Niger och andra länder i Sahelregionen i södra Sahara har i många år haft problem med rebellgrupper med koppling till al-Qaida och IS. Tusentals människor har dödats och miljoner människor har tvingats fly på grund av våldet.

– Militärjuntan tog makten för att förhindra den här typen av attacker. Det måste vara ovälkommet för dem, säger Johan Ripås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om varför det sker så många militärkupper just nu.

Inrikespolitiska skäl

Regeringarnas oförmåga att stävja terrorgrupperna är bakomliggande orsaker att militären tagit makten i flera länder i regionen, såsom Mali, Burkina Faso och Guinea.

I Nigers fall finns det också inrikespolitiska skäl bakom kuppen där president Mohamed Bazoum blev avsatt, fängslad och åtalad för högförräderi. De västafrikanska ländernas samarbetsorganisation Ecowas kräver att presidenten återinsätts.

Efter hanteringen av presidenten ifrågasätter Ecowas militärjuntans vilja att att återställa demokrati på fredlig väg och har infört hårda sanktioner mot Niger. 

På torsdag och fredag kommer ledarna för Ecowas att träffas i Ghana för att diskutera ett eventuellt militärt ingripande. Men alla medlemmar i Ecowas är inte med på tåget. Burkina Faso och Mali betraktar ett militärt ingripande mot Niger som en krigsförklaring även mot dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.