EU ska testa att dela ut gratis Interrail-kort till 18-åringar. Arkivbild. Foto: TT

Gratis tågluff för tusentals 18-åringar

Uppdaterad
Publicerad

I år kommer 20.000 18-åringar i Europa få tågluffa gratis. Ett omdiskuterat förslag i EU-parlamentet har landat i ett försöksprojekt med start redan i år, vilket flera medier rapporterat om.

18-åringarna kommer att få gratis Interrail-kort som gäller i 30 länder i tre veckors tid. Hur de 20.000 personerna ska väljas ut är ännu oklart.

Saken har diskuterats i parlamentet sedan 2009 och enligt de första förslagen skulle alla EU-medborgare få Interrail-kort i present på sin 18-årsdag. Men det kostsamma förslaget möttes av mycket kritik och har resulterat i en kompromiss.

Notan för försöksprojektet beräknas till 12 miljoner euro, motsvarande nästan 118 miljoner kronor.

Om försöket anses vara lyckat kan det upprepas årligen till år 2020. Initiativtagaren Manfred Weber, tysk politiker i den kristdemokratiska EPP-gruppen, har tidigare sagt att syftet är att de unga ska få ”upptäcka Europas skönhet och mångfald under tre veckor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer