Michail Chodorkovskij fängslades 2003 av ryska myndigheter. Foto: TT

Efter tio år i fängelse: Oljemagnat blir fri

Uppdaterad
Publicerad

Oljemagnaten Michail Chodorkovskij kommer, efter att ha suttit över ett decennium i fängelse, att bli fri. Det säger Rysslands president Vladimir Putin i dag.

Michail Chodorkovskij har lämnat in en vädjan om amnesti och den kommer att godkännas av Rysslands president Vladimir Putin, enligt AP. Nåden kommer att träda i kraft ”inom den närmaste tiden” sade presidenten till reportrar efter en presskonferens på torsdagen.

Förutom Chodorkovskij kommer de 30 Greenpeaceaktivister som är brottsanklagade i Ryssland efter en aktion på en rysk oljerigg i Arktis i september att släppas.

Öppen för dialog

Putin betonar samtidigt starkt att ingenting kan stoppa rysk exploatering i Arktis och att man tänker ”skärpa påföljderna” mot personer som försöker stoppa Ryssland.

Han tillägger dock att man är öppen för en dialog med miljöorganisationer om det föreligger övertygande orsaker till kritik.

– Vi är beredda att justera vårt arbete, även om det kostar pengar.

Greenpeaceaktivisterna har hållits häktade under större delen av hösten. De har släppts mot borgen men utan att kunna lämna landet.

Putin kritiserar Pussy Riot

Putin bekräftade tidigare förmodanden om att de båda Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova omfattas av amnestin som blev klar i går. Men han passade samtidigt på att tala om dem i så nedlåtande termer som möjligt.

Putin betonade också att amnestin inte alls innebär att domen mot dem ändras. Det var inte klart vad detta rent praktiskt innebär för de båda kvinnorna som skulle ha frigivits från sina tvååriga fängelsestraff i mars nästa år.

– Jag tycker synd om dem, inte för att de är i fängsligt förvar, även om inget gott finns i det, utan för att de uppnått ett sådant tillstånd att de börjat uppföra sig skandalöst på ett sätt som enligt min mening är ett förödmjukande av kvinnans värdighet. De har överträtt varje gräns för att väcka uppmärksamhet och för att göra reklam för sig själva, sade Putin enligt Interfax.

Fakta: Fallet Chodorkovskij

* Michail Chodorkovskij, född 1963, var Rysslands rikaste man och ledde ett av landets mest framgångsrika företag, Yukos, när han greps 2003, anklagad för bedrägerier och skattefusk.

* Medarbetaren Platon Lebedev hade gripits ett par månader tidigare.

* Under rättsprocessen har Yukos splittrats och köpts upp, främst av olika statliga företag.

* De båda dömdes 2005 till nio års fängelse för skattebrott och bedrägeri. Straffet omvandlades senare till åtta år.

* I december 2010 dömdes de på nytt, för förskingring och penningtvätt. Fängelsestraffet förlängdes därmed fram till 2017.

* 2010 ändrades straffet till elva års fängelse. Enligt beslut i högsta domstolen i augusti i år kan han komma att släppas redan i augusti nästa år.

* Chodorkovskij själv hävdar att hela processen varit politiskt motiverad, och att den utlöstes av hans löften 2003 om att ekonomiskt stöda ryska oppositionspartier och till och med kanske själv kandidera i framtida presidentval

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.