EBU-ordförande Jean-Paul Philippot är i Grekland för att stötta de 2600 anställda vid grekisk public-service-tv. Här syns han på en tv-skärm under en presskonferens på fredagen. Foto: Scanpix

Grekisk tv återupptar sändningar efter protester

Uppdaterad
Publicerad

Greklands premiärminister Antonis Samaras tvingas backa inför den kompakta ilskan från allmänheten och säger att public service-företaget ERT får återuppta sändningar – i begränsad omfattning.

Beskedet är ett svar på de massiva protester som utbröt efter beslutet att avbryta sändningarna och stänga ned ERT i besparingssyfte.

”En tillfällig kommitté med brett politiskt stöd ska inrättas för att anställa ett litet antal medarbetare, så att utsändning av informationsprogram kan inledas omedelbart”, säger Samaras i ett uttalande.

Grekiska tv-sändningar avbryts

Europeiska radio- och tv-unionen EBU:s styrelse har beslutat att hjälpa grekiska journalister vid det grekiska public service-företaget ERT:s nyhetskanal NET som regeringen oväntat släckte ner häromdagen.

Ovärdig stängning

Sveriges Radios vd Cilla Benkö, som sitter i EBU:s styrelse uppger i ett pressmeddelande att ”EBU-ingenjörer har genomfört en lösning för att återutsända ERT:s signal via EBU:s markstation i Aten”.

Benkö anser att stängningen av tv-kanalen är ”ovärdigt ett demokratiskt samhälle”

”EBU arbetar nu på två fronter. Det första är att påverka regeringen att starta sändningarna igen, det andra är att bistå vid en omstrukturering av public service i Grekland, om den grekiska regeringen så önskar”, heter det i Benkös pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grekiska tv-sändningar avbryts

Mer i ämnet