Den 11 juni släcktes den statliga televisionen ner i Grekland. I onsdags började de sända igen. Foto: Scanpix

Ny generalstrejk i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Greklands statliga tv sänder på nytt i dag och samtidigt utlystes en ny generalstrejk.

Greklands största fackförbund har utlyst en 24-timmars generalstrejk den 16 juli i protest mot de senaste nedskärningarna i offentlig sektor, som påverkar bland annat lärare.

Landet har genomfört en rad dramatiska åtstramningar efter att EU och IMF pressat landet till strukturella förändringar i utbyte mot lån. En av de mest kontroversiella åtgärderna var att släcka ner hela det statliga etermediebolaget ERT den 11 juni. På onsdagen återupptogs provisoriska sändningar på ERT:s frekvens, och enligt regeringen ska kanalen sända tillfälligt tills tillräckligt med personal anställts för att starta ett nytt statligt tv-bolag i höst.

Högsta förvaltningsdomstolen har också nyligen slagit fast att även om regeringen hade rätt att lägga ner ERT så måste det finnas public service-sändningar i någon form.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grekiska tv-sändningar avbryts

Mer i ämnet