Kvinnor i det romska läger utanför Farsala, Grekland, där fyraåriga Maria hittades. Foto: Scanpix

Romer oroade över Mariamysteriet

Uppdaterad
Publicerad

Boende i det romska läger där fyraåriga Maria hittades av polisen i förra veckan är nu oroade över att det ska spä på utsattheten för folkgruppen i Grekland.

I lägret, som ligger i utkanten av Farsala, bor runt 2.000 romer, och nu är oron stor att de ska drabbas av folkets vrede efter att den fyraåriga flickan hittades hos ett par som inte är hennes föräldrar, och nu misstänks för kidnappning och trafficking.

Dussintal liknande fall

Polischefen i området säger att myndigheterna har stött på ett dussintal liknande fall i romska samhällen, men romerna i lägret tillbakavisar att det gäller dem.

Mysteriet Maria

– Vi vet att sånt här förekommer, men det handlar om bulgariska romer och inte oss greker. Det finns ingen handel med barn här, säger Babis Dimitriou, ledare för den lokala romska gruppen, till AP.

– Ingen köper och säljer barn här, och alla romer kan inte klandras. Det är familjer som bor här. När polisen gjorde sin razzia sågs alla som misstänkta, är inte det rasistiskt? fyller Christos Lioupis, boende i lägret, i.

Politiker: Gör tvål av romer

Grekiska romer har länge påtalat diskriminering mot dem från myndighetshåll, och liksom i övriga Europa ökar främlingsfientligheten mot gruppen. Grekiska parlamentsledamöter har till och med sagt att man borde göra tvål av romerna.

I lägret i Farsala är romerna lämnade åt sitt öde utan hjälp från grekiska myndigheter, och tvingas romerna försöka försörja sig på att sälja egentillverkade varor på lokala marknader. De säger till AP att övriga greker ser dem som tjuvar och tiggare och att de är utstötta i samhället. De hoppas nu att de inte stämplas som människohandlare efter Maria-historien.

Det par som utgett sig vara fyraåriga Marias föräldrar ställs i dag inför rätta i Grekland. De ska ha registrerat 14 barn som sina, och på så sätt kunnat ta emot tiotusentals kronor i bidrag. Bland annat ska kvinnan ha fött sex barn inom en tiomånadersperiod, enligt dokument som BBC tagit del av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mysteriet Maria

Mer i ämnet