Domstolsbeslut: Femåriga Maria får vara kvar på barnhem

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Larissa i Grekland har beslutat att den femåriga blonda flicka som omhändertogs hos ett romskt par förra året ska stanna kvar på barnhem, rapporterar den grekiska tidningen Ekathimerini.

Den blonda flickan Marias öde engagerande många förra året när det blev känt att hon bodde hos ett rumänskt par som inte var hennes biologiska föräldrar.

I medier runt om i Europa ven anklagelser om kidnappning, men senare framkom att flickans biologiska mamma varit delaktig i att lämna flickan hos paret, trots att inga officiella adoptionshandlingar fyllts i.

Mysteriet Maria

Mamman har inte hört av sig

Domstolen motiverade sitt beslut med att det skulle ligga i flickans intresse att växa upp på barnhemmet Smile Of The Child hellre än att återvända till det romska paret, eller att bli överlämnad till myndigheterna i Bulgarien, där hennes biologiska mamma bor.

Mamman har inte gjort några ansträngningar att höra av sig eller anmäla vårdnadskap för flickan, enligt domstolen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mysteriet Maria

Mer i ämnet