Hit, till Tallaght Garda station i Dublin, togs den blonda blåögda 7-åringen efter att hon tagits från en romsk familj på Irland. Foto: Scanpix

Omhändertagna romska barn lämnas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens rapportering om felaktiga omhändertaganden och misstänkt kidnappning i internationella medier har lett till en debatt om hur hur barn i romska familjer behandlas runtom i Europa.

Det var i fredags som grekisk polis under en knarkrazzia i ett romskt läger omhändertog en blond flicka, som senare genom DNA-test visade sig inte vara dotter till det par som påstod sig vara hennes föräldrar.

I måndags togs en 7-årig flicka av irländsk polis från en romsk familj i Dublin. Anledningen var hennes blonda hår och blåa ögon, mot bakgrund av det misstänkta kidnappnings fallet i Grekland.

Mysteriet Maria

Föräldrarna insisterade på att 7-åringen var deras dotter och visade upp födelsebevis även en kvinna i familjen sade att flickan var hennes syster. Men polisen var inte övertygad och flickan omhändertogs.

I går återlämnades 7-åringen till familjen, efter att DNA-test bevisat att hon var en del av familjen. Samtidigt bekräftade BBC i går att ännu ett barn som omhändertagits nu återlämnats till sin romska familj på Irland.

”Alla romer inte mörkhyade”

– Alla romer är inte mörkhyade. Det finns romer som har ljus hy och gröna ögon, säger Dezideriu Gergely, chef för European Roma Rights Centre i Budapest till BBC.

Han är oroad för rasprofilering och tror att den senaste veckans händelser kan leda till att gammalt hat och myter om barn som kidnappas kan komma att eskalera. Han poängterar att fallet Maria i Grekland ska ses som ett undantag.

– Vi behöver definitivt få svar. Någonting var inte rätt i detta fall, och det är upp till rättsväsendet att undersöka detta, säger han och fortsätter:

– Det stämmer att romer är en utsatt grupp på grund av extrem fattigdom, låg inkomst och låg utbildning. Men det är inte relaterat till kulturella faktorer eller att romer skulle engagera sig i trafficking.

FN:s barnfond Unicef säger till BBC att romer ofta används av människohandlare, eftersom att de ses som att de lever ”under radarn för samhället”.

Enligt dem befinner sig så många som 3.000 barn i Grekland i händerna på människosmugglare som organiserar sig i Bulgarien, Rumänien och andra balkanländer. De flesta fall handlar inte om kidnappning utan köp och försäljning av barn för några tusen euro.

Gammeldags registreringssystem

En del av problemet i Grekland tycks beror på det gammalmodiga barnregistreringssystemet, detta trots att EU sedan 90-talet försökt att säkerställa att alla romer i Europa finns registrerade.

De flesta romer, ungefär 95 procent, är etablerade i samhällen inom EU, både i fallet Maria i Grekland, och flickorna i Irland. Med andra ord finns det inget uppenbart pappersarbetsproblem.

I Grekland har man efterlyst en omgående utredning om registrering av barn som ägt rum sedan 2008, efter att det nu står klart att paret som registrerade Maria använt falska identiteter. Även på Irland oroar man sig över registreringssystemet, något som engagerat Siobhan Curran, projektkoordinator vid Roma centre på Irland.

Kan inte ta del av sociala förmåner

Enligt henne kämpar många romer på Irland för att kunna ta del av sociala förmåner, på grund av vad hon ser som ”mycket hårda kriterier”. Dålig läs- och språkkunnighet kan också vara ett problem för romer som letar efter jobb när de försöker registrera sig för att få det så kallade Public Service number (PPS), som krävs för skatteändamål.

Hon beskriver en ond cirkel där familjer inte kan få ett vårdkort, för att de inte kan bevisa att de har rätt till ett. När de sedan misslyckas med att ta sitt barn till en lokal läkare för vård, kallas socialtjänsten in.

– Socialarbetare har hört av sig till oss med mycket allvarliga problem kopplade till problem med skyddet för barn, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mysteriet Maria

Mer i ämnet