Den grekiske finansministern Yanis Varoufakis, den nedrländse finansministern Jeroen Djusselbloem och den belgiske kollegan Johan Van Overtveldt möttes i dag i Bryssel. Foto: TT

Nytt grekiskt lånelöfte i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Under det pågående mötet i Bryssel mellan eurozonens finansministrar har ett första utkast till ett avtal för en förlängning av det grekiska nödpaketet nu sammanställts, enligt talesmän för Grekland och för de samlade EU-länderna.

I ett uttalande från en grekisk representant efter de förberedande samtal som i dag hölls mellan de grekiska och tyska finansministrarna samt med chefen för IMF, finns nu förutsättningarna för ett framtida avtal, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns en början till en överenskommelse om ett gemensamt utkast till en text, som nu presenteras för alla ministrarna.

Dock underströk represtentanter för de deltagande länderna att det ännu inte finns ett formellt avtal mellan de 19 samlade finansministrarna.

Även den grekiske premiärministern Alexis Tsirpas sa i ett uttalande under dagen sig vara säker på att de samlade finansministrarna skulle acceptera hans regerings begäran om en förlängning av de lån som betalats ut från EU och IMF.

Tsipras ska samtidigt ha ökat pressen på finansministrarna genom att be EU:s permanente ordförande Donald Tusk att kalla in ett extra toppmöte för stats- och regeringscheferna om förhandlingarna fortsätter att vara resultatlösa, enligt TT.

Nödprogram snart över

Det återstår nu bara en dryg vecka innan Greklands nuvarande nödprogram med EU-IMF går ut, och euroländernas finansministrar har nu mötts tre gånger under åtta dagar för att diskutera om och i så fall hur Grekland kan fortsätta inom stödprogrammet.

Inför det pågående mötet i Bryssel har Grekland föreslagit en förlängning av de lån som betalas ut från EU och IMF på sex månader, samtidigt som man uttryckt en önskan om att programmet utformas på ett annat sätt än i dag. Man vill bland annat sätta punkt för den tuffa besparingspolitik det har fört med sig.

Tyskland kritiskt

Övriga euroländer kräver dock fortsatta garantier för att Grekland samtidigt ska uppfylla de gällande lånevillkoren. Bland annat finns här krav på privatiseringar, avregleringar och ett grekiskt budgetmål på 3 procents överskott, exklusive lånekostnader, i år – och 4,5 procent 2016.

Främst Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har uttryckt tveksamhet.

Utan fortsatt stöd från euroländerna kan Grekland tvingas ställa in betalningar redan i mars, och i förlängningen tvingas lämna eurozonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.