Grekland-Tyskland – tuff match i fotboll och politik

Uppdaterad
Publicerad

I morgon går en politiskt mycket laddad match i Fotbolls-EM i Polen när Grekland möter Tyskland i kvartsfinal. Samtidigt som grekerna laddar i dag möter deras finansminister sina eurokollegor i Luxemburg, och även han väntas få en tuff match när han ska försöka förhandla om nödlånets villkor.

Ända sedan i lördags kväll när Grekland vann mot Ryssland, och ödesmatchen Grekland-Tyskland sedan blev ett faktum har tonläget varit högt. Gränsen mellan sport och politik har suddats ut och på gatan och i tidningar har synts och hörts mer eller mindre aggressiva slagord mot Angela Merkel. Den tyska förbundskanslern har av många greker getts skulden för de smärtsamma besparingar som landet fått göra i utbyte mot nödlån.

På café Kentro i Aten är tongångarna lite mer sansade, men de vi möter här är överens om att en vinst i morgon skulle få en betydelse långt bortom den sportsliga.

-Det skulle vara som fågel Fenix som får nytt liv och reser sig ur askan, förklarar Giorgos Nikolaou.

Olga Melahri fyller på:

-Ja, det skulle betyda så mycket mer än bara fotboll för oss. Det skulle bli som en moralisk belöning för folket.

”Som att hoppa på Merkel”

Antonis Kounakis går ett steg längre, men han skrattar för att visa att han inte menar så illa egentligen:

-Om vi ligger under och vinner som hjältar, skulle det vara som om den som gjorde målet sprang upp på läktaren och hoppade på Merkel.

Vi träffar Michalis Leanis som är sportredaktör på radiokanalen Sport FM i Aten. I sitt ring-in-program har det handlat mycket om politik de senaste dagarna.

-I en krisperod är det naturligt att folk tappar gränsen mellan politik och fotboll. Fotboll är en så folklig och betydelsefull sport för grekerna. Många ser det som att kvalificeringen är en hämnd mot Tyskland, för andra är det viktigt att visa att vi är i alla fall bra på något.

Själv vill han gärna låta bli att göra kopplingen mellan sport och politik.

Siktar på bättre villkor

Just i dag åker Greklands tidigare finansminister Giorgos Zanias till Luxemburg för att möta Tysklands Wolfgang Schäuble och de andra finansministerkollegorna i Eurozonen. Greklands nya regering har som mål att försöka förhandla sig till bättre villkor i nödlånet, att få fyra år på sig att genomföra nästa stora åtstramning istället för två år. Ett möte som både grekisk och internationell media kopplar till fotbollen, och ser det som en ”förmatch” till den i morgon.

Journalisten Michalis Leanis skakar på huvudet åt kollegorna.

-Fotboll är bara fotboll, elva spelare som möter elva andra. Hur det än går i matchen har Grekland samma skuld att betala till resten av Europa.

Men, fortsätter han, en seger i fotbollen skulle nog göra många greker extra glada på grund av situationen som vi befinner oss i. Och det är ju bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.