Rödgröna partier som Enhedslistan och Socialistisk Folkeparti lyckades plocka väljare i det danska valet. Foto: Martin Sylvest

Analys: ”Det är danskarnas klimatångest som avgjort det här valet”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De rödgröna blocket fick majoritet som förväntat och Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen ser ut att snart kunna tillträda som statsminister. Men det har varit ett rörigt val: hela 13 partier ställde upp och många väljare säger sig ha haft svårt att identifiera partiernas nyckelfrågor.

Marie Nordstrand

Utrikesreporter

Socialdemokraterna satsade på att konkurrera med det invandringskritiska Dansk Folkeparti genom att profilera sig i frågor om vård och omsorg samt stramare flyktingpolitik. En plan som tycks ha fungerat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen valde å sin sida att dagen innan valet bryta med den borgerliga regeringskoalitionen och bjöd i stället in till en mittenkoalition med bland annat Socialdemokraterna. Något som socialdemokraternas Mette Frederiksen hittills tackat nej till, kanske delvis eftersom Rasmussen själv aspirerade på statsministerposten.

Val i Danmark 2019

De andra mittenpartierna har också vänligen avböjt även om det socialliberala Radikale Venstre sagt att man inte ställer sig negativa till idén i sig, utan till Rasmussens ”timing”.

Klimatfrågan avgjorde valet

Men det är tydligt att det är danskarnas klimatångest som avgjort det här valet. För det är framför allt Socialistisk Folkeparti, liksom det socialliberala Radikale Venstre, som plockat väljare.

Och med stor sannolikhet var det även klimatet som satte spiken i kistan för Dansk Folkeparti som gått från att vara Danmarks näst största parti i förra valet till att ligga under tio procent. Partiledaren Kristian Thuleson Dahl ångrar förmodligen att han inte hoppade på klimattåget när de andra gjorde det – utan i stället behöll sin klimatskeptiska hållning. Nu ser de ut att sjunka lika snabbt som Danmark skulle göra om klimatet blir två grader varmare.

Nu väntar förhandlingar

Men ännu kvarstår en regeringsbildning. Och risken är att det blir både långa och många hårda förhandlingar då det råder stora meningsskillnader både om invandringspolitik och skatter. Men en sak har det rödgröna blocket gemensamt: De vill alla hålla Danmark över ytan med en hållbar klimat- och miljöpolitik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet