Greta Thunberg: “Det är vetenskapen som borde vara central”

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg befinner sig i Schweiz för att delta i det årliga ekonomiska forumet, i Davos, som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv. Under forumet deltog hon i ett panelsamtal under parollen “Att forma en hållbar väg mot en gemensam framtid”.

– Jag tror att klimatet är en hetare fråga nu än för ett och ett halvt år år sedan, inledde Greta Thunberg panelsamtalet i Schweiz under tisdagen.

Vi måste börja lyssna på vetenskapen och behandla den här krisen som den kris den faktiskt är, fortsatte hon.

På frågan om hon känner att hon har blivit hörd och om hennes arbete genererat någon konkret påverkan, var hon bestämd.

– Det är skillnad mellan att bli hörd och att få någonting att hända. Jag kan inte klaga på att jag inte blir hörd, det blir jag jämt, svarade hon. 

– Problemet är att det inte är själva vetenskapen som uppmärksammas, det är den som borde vara central i diskussionen, fortsatte hon. 

Viktigare budskap

Panelsamtalet mellan fyra unga aktivister behandlade stora frågor som hur dagens ungdomsaktivism kan bidra till bättre förutsättningar för framtida generationer.

Men på frågan om hur hon hanterar dem som ger henne negativ kritik tog det tvärstopp för Greta. 

– Jag vill använda min tid här för att prata om någonting viktigare än hur jag hanterar folk som hatar. Rikare länder måste minska utsläppen och sedan hjälpa fattigare länder att göra detsamma för att människor i fattigare delar i världen ska kunna förbättra sin levnadsstandard, sade Greta.

Hon citerar en rapport från Förenta nationernas klimatpanel, IPCC, som förklarar hur vi endast har ett fåtal år på oss att agera, om vi ska ha 67 procents chans att kunna hålla den globala uppvärmningen under 1,5 procent. 

– Människor dör på grund av klimatförändringarna. Vi måste förändra vårt betende för att inte starta oåterkalleliga kedjereaktioner på klimatet. 

Övriga deltagare i panelsamtalet var Edward Felsenthal, Salvador Gómez-Colón, Natasha Mwansa och Autumn Peltier. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.