USA:s handelsavtal med Kina var en av de saker president Donald Trump framhöll i sitt tal vid världsekonomiskt forum i Davos. Foto: Jim Watson, TT/AFPVisa alla (2)
Visa alla (2)

Donald Trump: ”Dags för optimism”

Uppdaterad
Publicerad

Världens rika och mäktiga samlas för femtionde gången i bergsbyn Davos i Schweiz. I år står klimat- och miljöproblemen högst upp på dagordningen under Världsekonomiskt forum, och både Donald Trump och Greta Thunberg talar.
– Det är dags för optimism, inte pessimism, sade presidenten när han talade om klimatet vid forumets öppnande.

Det är andra året som Thunberg håller tal vid Världsekonomiskt forum. Ett annat affischnamn vid mötet är USA:s president Donald Trump, som har uttryckt sig skeptiskt om klimatförändringar. Han kom till Davos på förmiddagen och talade runt lunch inför årsmötet.

Trump talade kort med pressen vid sin ankomst och tackade då forumets grundare Klaus Schwab för hans arbete, samtidigt som han anklagade den stundande riksrättsprocessen mot honom för att vara en ”häxjakt”.

Trump hyllade USA:s ekonomi

Flera angelägna frågor kommer att lyftas under toppmötet. Inte minst klimatfrågan, situationen i Mellanöstern och handelskriget mellan USA och Kina.

Under Trumps tal vid forumets öppnande hyllade han USA:s starka ekonomi, som han beskrev som en ”ekonomisk boom för arbetare”. Framgången bygger på en kombination av skattesänkningar, avregleringar och omförhandlade handelsavtal, sade Trump.

Nya handelsavtal mellan USA och andra länder som Kina och Mexiko visar vägen framåt för en ny typ av handel för det nya decenniet, tillade han.

”Dags för optimism”

Relationen med Kina har aldrig varit bättre, enligt presidenten. Men trots det tänker han behålla tullarna mot Kina medan den andra fasen av handelsavtalet mellan länderna förhandlas.

Trump talade även om energi och klimatet. Han manade europeiska länder och andra allierade att importera olja, naturgas och annan energi från USA, snarare än från mer fientliga nationer.

– Det är dags för optimism, inte pessimism, sade presidenten när han talade om klimatet.

Han anklagade klimaktivister för alarmism och för att vara domedagsprofeter, samtidigt som han meddelade att USA ansluter sig till Världsekonomiskt forums ”En biljon träd”-initiativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.