Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jorden kommer definitivt inte gå under men klimatkrisen kommer försämra många människors levnadsstandard, säger klimataktivisten Greta Thunberg som är på plats i Madrid för klimattoppmötet COP25. Foto: Reuters/TT

Greta Thunberg: ”Känns väldigt absurt att det är ett sånt otroligt stort medieintresse”

Uppdaterad
Publicerad

En hord av journalister från hela världen står med mobiler och kameror i händerna och uppsträckta armar för att få en glimt av klimataktivisten Greta Thunberg när hon är på klimattoppmötet i Madrid.
– Det känns väldigt absurt på många sätt, att det är ett sånt otroligt stort medieintresse. Men eftersom jag har den här positionen så måste jag använda den för att försöka få ut budskap, säger Greta Thunberg till SVT:s Lilla Aktuellt.

Det var bara ett fåtal minuter som gavs till det stora pressuppbådet när Greta Thunberg kom ut från en presskonferens.

– Det jag, den här rörelsen och många andra har gjort är att skapa allmänbildning och försöka få folk att första hur akut läget är och sätta press på makthavare. Det är självklart en väldigt stor del av lösningen men det är inte allt och utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka. Så vi måste fortsätta, säger Greta Thunberg till SVT:s Lilla Aktuellt som är på plats i Madrid.

”Klimatkrisen försämrar”

Lilla Aktuellt: Om man är tio år och lyssnar på dig, så är det faktiskt en del som blir lite rädda. Många av våra tittare tror att jorden kommer gå under. 

– Jorden kommer definitivt inte gå under men klimatkrisen kommer försämra många människors levnadsstandard och det kommer göra det mycket svårare att leva och ha det samhället som vi har i dag, säger Greta Thunberg.

Mötet slutar på fredag

Klimattoppmötet var tänkt att hållas i Chile innan det flyttades till Madrid på grund av omfattande protester och oroligheter i landet.

Mötet startade den 2 december och kommer pågå hela denna vecka.

Under måndagen har det under klimatmötet COP25 konstaterats att världshavens syrenivåer minskar i en rasande takt och att svärd-och tonfisk är särskilt hotade arter.

Se intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer