Greta Thunbergs möte med påven har fått stor uppmärksamhet i italienska medier, skriver Jennifer Wegerup. Foto: Reuters/TT

”Greta Thunbergs besök i Rom väcker stor uppmärksamhet”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Ett rörande möte med påven. Ett starkt tal i senaten. Greta Thunbergs besök i Rom väcker stor uppmärksamhet och får både ris och ros. Nu väntar en stor manifestation på Piazza del Popolo – med cyklar i centrum.

Jennifer Wegerup, SVT:s utrikesmedarbetare i Italien

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

”Gud välsigne dig, Greta”.

Påve Franciskus ord när de två möttes på Sankt Peters-platsen i onsdags.

Mötet varade bara 17 sekunder och Greta Thunberg var en av en rad gäster som fick möta påven vid hans audiens. På plats på torget fanns runt 50 000 personer. Redan tidigt på morgonen, vid 07-tiden, började ungdomar och hela skolklasser, åldringar, pilgrimer och familjer fylla torget framför Sankt Peterskyrkan för att få en plats. Solen lyste över ett försommarvarmt Rom och stillsamt högtidlig feststämning rådde på torget.

Greta Thunberg och påven hann bara byta några få ord men mötet beskrevs efteråt som ”rörande”.

På fredagen väntas ett annat torg, folkets vackra torg, Piazza del Popolo, mitt i Rom, också fyllas.

Men då inte för att höra påve Franciskus, utan just Greta Thunberg.

Produceras från cyklar

”Fest och protest”. Så beskrivs manifestationen av arrangörerna i Roms avdelning av ”Fridays for future”.

Greta Thunberg kommer att tala från scenen där all energi till mikrofoner och annat som kräver elektricitet ska produceras av 128 personer på cyklar kopplade till scenen.

Cykelscenen får redan på förhand mycket uppmärksamhet här i Italien.

Rom är överfullt av turister under påskveckan och redan på torsdagen hade förberedelserna börjat på Piazza del Popolo, medan Greta Thunberg däremot var i den italienska senaten och talade.

Hon var inbjuden dit av senatens första kvinnliga ordförande, Elisabetta Casellati.

Kallas för ”la Greta”

Den unga svenskans besök har fått mycket stor uppmärksamhet i italienska medier. En del kritik har framförts från troende katoliker som menar att man använder påven för att få uppmärksamhet utan att verkligen tro på det han symboliserar. En del tidningar, som ”Il giornale” är också kritiska till hela rörelsen kring Greta Thunberg, men överlag har hon fått positiv kritik och beröm för hur ödmjukt hon hanterade mötet med påven.

Det är också slående hur många bland gemene man, alltifrån snabbköpsägaren till baristan som gör min espresso, som vet vem hon är; ”la Greta” som den unga miljökämpen kallas här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.