Foto: Google earth/skärmdump

Jordbävning i Peru

Uppdaterad
Publicerad

Minst två människor har mist sina liv i en jordbävning vid Perus kust. Skalvet drabbade en ganska ödslig kuststräcka där Dakar-rallyt passerade häromdagen.

På förmiddagen lokal tid förekom uppgifter om att ungefär 20 personer saknades sedan en gruva kollapsat efter skalvet. Men uppgifterna dementeras av hälsominister Abel Salinas, skriver tidningen La República.

Minst två personer har omkommit i Peru, efter jordbävningen som hade magnituden 7,1 rapporterar CNN.

En 55-årig man krossades under en klippa i Yauca, enligt en tweet från guvernören i Arequipa-regionen i södra Peru. Ytterligare en person har dödats i samma region.

Skalvets centrum låg en bit ut i havet, ungefär halvvägs mellan huvudstaden Lima och gränsen till Chile.

Alla väntar på nästa stora jordbävning

SVT:s medarbetare Ricardo Garcia befinner sig i Perus huvudstad Lima.

– Här märktes inte jordbävningen, men den påminner alla här om den starka jordbävning som slog till mot Peru för några år sedan. En varningslampa tänd, säger han, och fortsätter:

– Här i Peru har man förberett sig på en stor jordbävning i många år. Folk är övertygade om att det kommer att ske igen. Bland annat finns det samlingspunkter för naturkatastrofer och myndigheter har gått ut med mycket information.

Hus och vägar har rasat

Enligt myndigheter har minst 23 personer skadats i Arequipa-regionen på grund av jordbävningen.

Hus och vägar har kollapsat i landet, enligt Reuters.

– Flera hem har påverkats och det är troligt att siffran över antal döda och skadade kommer att stiga, säger Jorge Chavez, chef för Perus civilförsvar, till en lokal radiostation, rapporterar Reuters.

Enligt civilförsvaret ska 65 personer ha skadats.

En tsunamivarning utfärdades direkt efter skalvet för Perus kustområden. Landets havsmyndighet säger dock att inga tsunamivågor drabbat kusten, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.