Den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó, som stöds av ett 50-tal länder, har rest runt i Sydamerika för att samla stöd för en överegångsregering i Venezuela. Foto: Reuters

Guaidó återvänder till Venezuela under dagen

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Juan Guaidó återvänder till Venezuela under måndagen för att leda nya protester mot president Nicolás Maduro, uppger han i en video på Twitter.

Juan Guaidó utlyste under söndagen nationella protester i Venezuela i dag, måndag, och i morgon, tisdag, mot landets kritiserade sittande president Nicolás Maduro.

”Jag uppmanar det venezuelanska folket att mobilisera runt om i landet i morgon (måndag) klockan 11.00”, skrev han på Twitter.

Krisen i Venezuela

Guiaidó uppgav dock inte när han skulle återvända till Venezuela.

Den självutnämnde interimspresidenten och oppositionsledaren Guiaidó, som erkänns av ett 50-tal länder, har även meddelat att han personligen kommer leda protesterna mot Maduro.

Inte rädd att återvända

Guiaidó, som brutit mot ett reseförbud, medger att han löper risk att gripas men uppger samtidigt att han inte är rädd för att återvända.

”Om regimen vågar kidnappa oss blir det det sista misstaget de begår”, säger han.

Det var den 23 februari som Guaidó, strid mot ett domstolsbeslut, tog sig till Colombia för att samordna hjälpinsatser till Venezuela för att lindra landets brist på mat och mediciner.

Men hjälpkonvojer från Colombia och Brasislien blockerades av Maduro-trogna trupper, och minst sex personer dödades i sammandrabbningar vid den brasiliaska gränsen, enligt människorättsgrupper.

”Kommer ställas inför rätta”

Guaidó har sedan rest till Argentina, Brasilien, Equador och Paraguay för att samla stöd för en venezuelansk övergångsregering.

  Han kan komma och gå, men han kommer att ställas inför rätta i enlighet med landets lagar, sade Maduro till ABC News i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet