Venezuelas militär försökte stoppa oppositionen från att föra in utländskt bistånd. Foto: Schneyder Mendosa/AFP/TT, Fernando Llano/AP/TT

Våldsamt vid Venezuelas gräns – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Försök att föra in humanitärt bistånd i Venezuela från grannländerna Colombia och Brasilien urartade på lördagen då venezuelansk militär avfyrade skott mot människor och lastbilar sattes i brand.

Minst två personer uppges ha dödats och omkring 300 skadats.

Våldsamheter uppstod när soldater försökte stoppa oppositionens plan att föra in det utländska biståndet. Vid gränsen mot Brasilien uppges flera personer ha dödats och minst två lastbilar började brinna vid gränsen mot Colombia. Flera hundra personer har också skadats vid gränsen.

Militären avfyrade tårgas och gummikulor mot demonstranter. Ett antal människor ska även ha skjutits med skarp ammunition, uppger människorättsorganisationer enligt BBC.

Krisen i Venezuela

Enligt vittnen sköt maskerade män i civila kläder med skarp ammunition mot demonstranter, uppger Reuters.

Minst två lastbilar återvände på lördagen till lagerlokalerna i Cúcuta i Colombia, utan att ha lyckats leverera mat och medicin.

Hoppat av

En båt med förnödenheter på väg från Puerto Rico mot Venezuela uppges ha beskjutits av venezuelansk militär.

Flera ur Venezuelas nationalgarde har hoppat av till Colombia under tumultet. Enligt colombianska myndigheter hade minst 60 soldater lämnat ”Maduros diktatur” på lördagen.

Biståndet, vara mycket kommer från USA, har hamnat i centrum för konflikten mellan den styrande presidenten Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó, som för en månad sedan utropade sig till interimspresident. Guaidó menar att fjolårets presidentval inte gick rätt till och att landet saknade rättmätig ledare.

Tvingas fatta beslut

Guaidó sade på lördagen att det internationella samfundet bör göra vad som krävs för att få bort Maduro, som en reaktion på användandet av militära styrkor för att hindra humanitärt bistånd från att komma in i landet.

”Dagens händelser tvingar mig att fatta ett beslut: Att formellt föreslå för det internationella samfundet att vi måste överväga alla alternativ för att befria detta land som kämpar och som kommer att fortsätta att kämpa”, skriver han på Twitter.

Till Bogotá

USA:s utrikesminister Mike Pompeo skriver på Twitter att ”USA fördömer attacker mot civila utförda av Maduros 'skurkar'”. Han säger även att USA kommer att agera.

Juan Guaidó har i helgen tagit sig ut ur Venezuela med hjälp av oppositionsvänliga soldater. Han meddelar att han kommer att vara på plats i Colombias huvudstad Bogotá vid måndagens möte med den så kallade Limagruppen, som består av Kanada och latinamerikanska länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet