Svenska PEN: Ta det med en stor nypa salt

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske bokförläggaren Gui Minhai döms till 10 års fängelse. Dessutom ska han ha avsagt sig rätten till att överklaga, något som Svenska PEN menar är högst osannolikt att det har skett av egen vilja.

– Ta det med en stor nypa salt, säger organisationens ordförande, Jesper Bengtsson.

Gui Minhai döms för att ha försett utländsk makt med underrättelser. Men detaljer om vilken typ av information som förmedlats är oklar.

– Det är en ganska klassisk formulering som används ofta – en lite vag formulering. De flesta är väl överens om att det han egentligen är anklagad för är att ha spridit böcker och använt det fria ordet på ett sätt som den kinesiska regimen inte uppskattar, säger Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Knapphändig information

Minhai har suttit fängslad under en längre tid och information om hans läge har varit knapphändig. Internationella PEN har därför fördömt den kinesiska myndighetens behandling av Minhai och krävt att han friges.

Men natten mot tisdag kom domen och därtill uppgifter om att Minhai ska ha avsagt sig rätten till att överklaga, något som Jesper Bengtsson menar är högst osannolikt att han har gjort av egen vilja.

– Ta det med en stor nypa salt, säger Bengtsson.

Dessutom ska Minhai ha ansökt om kinesiskt medborgarskap för två år sedan, vilket Bengtsson också menar inte är troligt.

– Många som har kommit ut från Kina, bland annat en av hans kollegor från bokhandeln i Hongkong, har vittnat om att den kinesiska regimen använder sig av den här sortens framtvingade erkännanden, att man får ett manus i handen. Det mesta tyder på att det har varit så i det här fallet också.

Svenska PEN arbetar med att försvara yttrandefriheten och arbetar aktivt med att ge stöd åt hotade och fängslade författare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet