Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bekvämt för den ryska ekonomin”. Se nationalekonomen Torbjörn Becker kommentera tre påståenden om EU:s pristak på olja. Foto: SVT, Mikhail Metzel/Sputnik/TT

Guide: EU:s pristak på rysk olja

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna har enats om ett pristak på rysk olja. Det handlar dels om ett totalförbud på all import av rysk olja som fraktas på fartyg till EU, dels om ett pristak som säger att rysk råolja inte får säljas för mer än 60 dollar fatet till övriga världen. Men vad innebär egentligen det här?

Vad är EU:s oljeembargo?

I maj fattade EU-länderna beslut om ett sanktionspaket där oljeimporten från Ryssland till EU ska kapas med 90 procent i år. I högutsträckning har EU redan skurit ner på oljeimporterna frånRyssland, men nu förbjuds alltså all olja som kommer sjövägen tillEU.

Flera andra länder, däribland USA, har tidigare förbjuditimport av rysk olja.

Ett tillfälligt undantag finns för den olja som fraktas via pipelines till bland annat Ungern.

Vad är poängen med ett pristak om man ändå inte importerar olja?

Poängen är att minska Rysslands exportintäkter genom att sätta ett maxpris på rysk olja som säljs till länder utanför EU – till exempel Indien och Kina.

– När Ryssland exporterar olja ska inte länderna som köper råoljanbetala mer än 60 dollar per fat. Man vill begränsa de intäkter somgår till Ryssland i den här transaktionen, säger Torbjörn Becker,chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

Även G7-länderna USA,Kanada, Japan och Storbritannien har anslutit sig tillöverenskommelsen om ett pristak.

Hur håller man nere priset?

Det gör man genom att förbjuda alla bolag i de länder som anslutit sig till pristaket från att försäkra, transportera ellerhandla med rysk råolja som kostar mer än 60 dollar per fat.

Många av de företag som på olika sätt jobbar med att transportera rysk olja till länder utanför EU finns i Europaoch andra västländer. Därför kan man genom förbudet styra priset på rysk olja även i övriga världen.

–I Grekland har man en väldigt stor tankerflotta och de skeppar enväldigt stor del av den ryska oljan, säger Torbjörn Becker,chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

Hur mycket kostade den ryska oljan tidigare?

Världsmarknadspriset på olja ligger någonstans mellan 80 och 90dollar per fat. Men sedan Ryssland invaderade Ukraina är det mångaländer som inte velat importera rysk olja.

– När Ryssland nu harsålt olja till Indien och Kina till exempel, har de behövt gerabatt för att de ska köpa den här oljan, säger Torbjörn Becker,chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

Då har priset på den ryska oljan istället legat runt 60 dollar perfat, enligt Torbjörn Becker.

Påverkar det här Rysslands ekonomi?

– På kort sikt är det inte så stor skillnad mellan pristaket ochpriset som Ryssland idag får för sin olja på världsmarknaden, detskiljer någon dollar, säger Torbjörn Becker.

– Dock ska man kommaihåg att om man kan hålla ett pristak på en nedtryckt nivåunder en längre tid så ställer även det till det för den ryskaekonomin.

Varför sätter man inte ett lägre pristak på oljan?

EU har länge försökt enas om ett pristak på olja. Vissa länder, till exempel Polen,har velat se ett mycket lägre pristak, för att Rysslands ekonomiska drabbas hårdare.

– Det ger Ryssland alldeles för höga inkomster så därför argumenterar många att taket snarare borde vara runt 30 dollar per fat, sägerTorbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet påHandelshögskolan i Stockholm.

Men andra länder, däribland Grekland,har kritiserat ett allt för lågt oljepris. Man är rädd att Rysslanddå skulle sluta exportera olja helt och hållet.

– Försvinner 4-5miljoner fat olja om dagen för att Ryssland slutar exportera kandet få konsekvenser på råvarumarknaden och göra att energiprisetstiger mer än det gjort hittills, säger Torbjörn Becker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland

Mer i ämnet