• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bekvämt för den ryska ekonomin”. Se nationalekonomen Torbjörn Becker kommentera tre påståenden om EU:s pristak på olja. Foto: SVT, Mikhail Metzel/Sputnik/TT

Guide: EU:s pristak på rysk olja

Uppdaterad
Publicerad

EU-länderna har enats om ett pristak på rysk olja. Det handlar dels om ett totalförbud på all import av rysk olja som fraktas på fartyg till EU, dels om ett pristak som säger att rysk råolja inte får säljas för mer än 60 dollar fatet till övriga världen. Men vad innebär egentligen det här?

Vad är EU:s oljeembargo?

I maj fattade EU-länderna beslut om ett sanktionspaket där oljeimporten från Ryssland till EU ska kapas med 90 procent i år. I hög utsträckning har EU redan skurit ner på oljeimporterna från Ryssland, men nu förbjuds alltså all olja som kommer sjövägen till EU.

Flera andra länder, däribland USA, har tidigare förbjudit import av rysk olja.

Ett tillfälligt undantag finns för den olja som fraktas via pipelines till bland annat Ungern.

Vad är poängen med ett pristak om man ändå inte importerar olja?

Poängen är att minska Rysslands exportintäkter genom att sätta ett maxpris på rysk olja som säljs till länder utanför EU – till exempel Indien och Kina.

– När Ryssland exporterar olja ska inte länderna som köper råoljan betala mer än 60 dollar per fat. Man vill begränsa de intäkter som går till Ryssland i den här transaktionen, säger Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

Även G7-länderna USA, Kanada, Japan och Storbritannien har anslutit sig till överenskommelsen om ett pristak.

Hur håller man nere priset?

Det gör man genom att förbjuda alla bolag i de länder som anslutit sig till pristaket från att försäkra, transportera eller handla med rysk råolja som kostar mer än 60 dollar per fat.

Många av de företag som på olika sätt jobbar med att transportera rysk olja till länder utanför EU finns i Europa och andra västländer. Därför kan man genom förbudet styra priset på rysk olja även i övriga världen.

– I Grekland har man en väldigt stor tankerflotta och de skeppar en väldigt stor del av den ryska oljan, säger Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

Hur mycket kostade den ryska oljan tidigare?

Världsmarknadspriset på olja ligger någonstans mellan 80 och 90 dollar per fat. Men sedan Ryssland invaderade Ukraina är det många länder som inte velat importera rysk olja.

– När Ryssland nu har sålt olja till Indien och Kina till exempel, har de behövt ge rabatt för att de ska köpa den här oljan, säger Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

Då har priset på den ryska oljan istället legat runt 60 dollar per fat, enligt Torbjörn Becker.

Påverkar det här Rysslands ekonomi?

– På kort sikt är det inte så stor skillnad mellan pristaket och priset som Ryssland idag får för sin olja på världsmarknaden, det skiljer någon dollar, säger Torbjörn Becker.

– Dock ska man komma ihåg att om man kan hålla ett pristak på en nedtryckt nivå under en längre tid så ställer även det till det för den ryska ekonomin.

Varför sätter man inte ett lägre pristak på oljan?

EU har länge försökt enas om ett pristak på olja. Vissa länder, till exempel Polen, har velat se ett mycket lägre pristak, för att Rysslands ekonomi ska drabbas hårdare.

– Det ger Ryssland alldeles för höga inkomster så därför argumenterar många att taket snarare borde vara runt 30 dollar per fat, säger Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet på Handelshögskolan i Stockholm.

Men andra länder, däribland Grekland, har kritiserat ett allt för lågt oljepris. Man är rädd att Ryssland då skulle sluta exportera olja helt och hållet.

– Försvinner 4-5 miljoner fat olja om dagen för att Ryssland slutar exportera kan det få konsekvenser på råvarumarknaden och göra att energipriset stiger mer än det gjort hittills, säger Torbjörn Becker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryssland

Mer i ämnet