Turkisk kravallpolis sköt med gummikulor och tårgas mot hbtq-aktivister under Trans Pride i Istanbul. Foto: TT

Gummikulor och tårgas mot Trans Pride i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen sköts tårgas mot en pride-marsch för transpersoner, som myndigheterna tidigare velat stoppa. Bilder visar hur hbtq-aktivister flyr när hundratals poliser försöker hindra dem från att demonstrera.

Oroligheterna uppstod efter att myndigheterna försökt stoppa Trans Pride från att gå av stapeln under den muslimska fastemånaden Ramadan.

Myndigheterna har förbjudit alla prideparader och hbtq-protester under Ramadan, med hänvisning till säkerhetsrisker. Enligt polisen har ultranationalistiska krafter varnat för att de inte skulle tillåta att manifestationerna genomförs på turkisk mark.

”Heterosexuella vill inte ge oss två timmar”

Men Ebru Kiranci, talesperson för Istanbul LGBTI Solidarity Association, avfärdar polisens motivering.

– Fotbollsfans får samlas när de vill i det här landet. Vi ville bara hålla en fredsmarsch. Ramadan är en ursäkt – om du kan respektera fastemånaden kan du respektera oss också. De heterosexuella tycker det är för mycket att ge oss två timmar att hålla en marsch, två timmar av 365 dagar, säger Kiranci till Reuters.

Fientlighet mot hbtq-personer

Istanbuls årliga Pride-parad skulle ha hållits den 26 juni. Den är den största i sitt slag i muslimska länder och har hållits sedan 2003.

Homosexualitet är, till skillnad från i andra muslimska länder, inte ett brott i Turkiet, men det finns enligt Reuters en djupt rotad fientlighet mot hbtq-personer i det turkiska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.