Vädjar ”Snälla, jag ber er” – sen avfyrar polisen tårgasen

Vädjar ”Snälla, jag ber er” – sen avfyrar polisen tårgasen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen gick kravallpolisen in för att stoppa oroligheter i Istanbul, efter att våld brutit ut i protest mot agerande i samband med Ramadan. Under lördagen blev det kravaller efter en attack mot en skivaffär där bandet Radiohead spelade. De dramatiska bilderna från lördagnatten visar hur hundratals poliser skjuter tårgas och gummikulor mot flyende.

På bilderna ser man hur en ung kvinna vädjar ”snälla, snälla, jag ber er” – sen går polisens tårgasgevär av, och gasen och gummikulorna regnar över henne. Man ser också hur unga människor flyr undan polisen, som bland annat kör stridsvagn på Istanbuls gator.

Oroligheterna uppstod efter att en Radioheadkonsert stormats av människor som tyckte att de inte skulle spela under fastemånaden Ramadan. Fansen attackerades brutalt mot att de drack alkohol under Ramadan. När runt 500 människor sedan ville protestera mot händelsen attackerades de brutalt av kravallpolis, som sköt tårgas och gummikulor mot dem.

Radiohead: Kärlek till våra fans

Rockgruppen Radiohead har beklagat händelsen i ett uttalande:

”Vi hoppas att någon gång i framtiden kommer kunna se tillbaka på sådana här våldsamma, intoleranta händelser som historia. Som det är nu kan vi bara erbjuda våra fans i Istanbul vår kärlek och vårt stöd”, skriver bandet.

Under söndagen förekom återigen sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter i Istanbul, denna gång var det polisen som försökte stoppa Trans Pride, en marsch för transpersoners rättigheter, i staden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.