Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vår planet ”står bokstavligen i brand”, sa generalsekreterare António Guterres Foto: AP

Vår planet ”står bokstavligen i brand”, sa generalsekreterare António Guterres

Uppdaterad
Publicerad

Krig, hunger och problem med världsekonomin riskerar att skugga klimatkrisen när FN:s generalförsamling samlas i New York för första gången på två år.

– Vår planet står i brand, påminde generalsekreteraren António Guterres på mötet som inleddes på under tisdagen.

Hundratals av världens mäktigaste politiker deltar i FN:s generalförsamling, vars högnivådel inleds under tisdagen.

Efter två pandemiår är det första gången sedan 2019 då samtliga deltagare är välkomna att vara med på plats – vilket i sig väcker förnyad klimatkritik när delegationer från hela världen tar flyget till USA.

Mångas resplaner har dessutom ändrats på grund av drottning Elizabeths död, vilket innebar att en hel del delegater närvarat vid begravningen i Storbritannien.

Guterres: ”Står i brand”

En enda talare har fått grönt ljus att tala på distans i år – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som på grund av Rysslands krig inte vågar lämna sitt land.

Generalförsamlingen pågår till måndag den 26 september och inleddes med ett öppningstal av generalsekreterare António Guterres på måndagen – ett tal präglat av krig, pandemin och rasande klimatförändringar.

– Vi måste rädda vår planet – som bokstavligen står i brand, sa Guterres som yrkade medlemsländerna att frångå det ”självmordsbenägna beroendet av fossila bränslen”.

”Obscena ojämlikheter”

Under mötet väntas man avhandla bland annat Agenda 30, minoriteters rättigheter, ökade levnandskostnader och kriget i Ukraina.

– Världen har en lång 'att göra'-lista. Vi behöver en ny ekonomi som gynnar utvecklingsländerna, tillhandahåller finansiering och skuldlättnader. Detta är den enda hållbara vägen för att ta itu med de obscena ojämlikheterna som finns i alla länder, samtidigt som man säkerställer att världen inte glider in i en lågkonjunktur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet