EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördömer den ryska militärens attacker mot mål i Ukraina. Foto: POOL/TT

Omvärlden fördömer invasionen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands besked om att inleda en militär insats mot Ukraina fördöms av omvärlden. EU kommer hålla Ryssland ”ansvariga” säger EU-kommissionens ordförande och FN:s generalsekreterare vädjar om ett ryskt tillbakadragande.

Natochefen Jens Stoltenberg fördömer i starka ordalag vad alliansen beskriver som en vårdslös och oprovocerad attack som utsätter otaliga människors liv för fara.

”Ryssland har valt angreppsvägen mot ett suveränt och självständigt land”, säger han i ett uttalande.

Kriget i Ukraina

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att Ukraina utsatts för en ”oprovocerad och orättvis attack av ryska militära styrkor”. Han väntas hålla tal för det amerikanska folket senare i dag.

FN: Dra tillbaka dina soldater

FN:s generalsekreterare António Guterres bad vid sitt anförande vid krismötet i FN:s säkerhetsråd Putin att inte anfalla. Innan mötet var över hade Putin meddelat att den militära insatsen inleds.

Efter mötet uppdaterade Guterres sitt budskap:

”President Putin, i mänsklighetens namn, dra tillbaka dina soldater till Ryssland”, skriver han på Twitter.

Von der Leyen: Tankarna hos alla oskyldiga

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördömer den ryska militärens attacker mot mål i Ukraina. Enligt henne kommer unionen att hålla Ryssland ”ansvariga”.

Von der Leyen säger även att hennes tankar är med alla oskyliga som nu fruktar för sina liv i denna ”mörka stund”.

Andersson (S): Ryssland ensamt ansvariga

Även Sveriges statsminister Magdalena Andersson sällar sig till skaran som fördömer den ryska invasionen.

”Sverige fördömer i starka ordalag Rysslands pågående invasion av Ukraina. Rysslands handlingar är också en attack mot den europeiska säkerhetsordningen. Det kommer att mötas av ett enat och robust svar i solidaritet med Ukraina. Ryssland är ensamt ansvarigt för mänskligt lidande”, twittrar hon via statsministerns officiella konto.

Klockan 10.00 håller statsministern, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist en pressträff i Stockholm.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson twittrar:

”Jag är bestört över de fruktansvärda händelserna i Ukraina och jag har pratat med president Zelensky för att diskutera nästa steg.

Även bland annat Nederländernas premiärminister Mark Rutte och Kanadas premiärminister Justin Trudeau har gått ut och fördömt den ryska invasionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet