Gyllene gryning-ledamöter släppta

Uppdaterad
Publicerad

Tre av de fyra parlamentsledamöter från det grekiska extrempartiet Gyllene gryning som bland annat anklagas för medlemskap i kriminell organisation har släppts villkorligt.

Samtidigt väntar åtal mot alla fyra, som ställdes inför en inledande domstolsförhandling i tisdags, uppger domstolsföreträdare för nyhetsbyrån Reuters.

Den som hålls kvar i häkte är Giannis Lagos, partiets starke man i det område där en vänstermusiker höggs ihjäl av en Gyllene gryning-anhängare den 18 september. Bland de som tills vidare släppts finns i sin tur partitalesmannen Ilias Kasidiaris, som släpptes mot en borgen på 50.000 euro och med krav på att inte lämna landet.

Gyllene gryning

”Viker oss inte”

Såväl myndigheterna som de anklagade försökte göra onsdagens besked till en seger för deras syn på saken.

– Vi viker oss inte! Ni kan bara stoppa oss med kulor! Vi kommer att resa oss till och med från graven! sade en av de frisläppta, Nikos Michos, enligt Reuters när han tillsammans med partikamraterna Ilias Kasidiaris och Ilias Panagiotaros knuffade sig fram till en taxi utanför domstolsbyggnaden.

”Starkt influerat av Hitler”

– Vad som är politiskt viktigt är att Gyllene gryning nu karaktäriseras som ”kriminell organisation”, påtalade regeringstalesmannen Makis Voridis i grekisk tv.

Totalt har ett 20-tal medlemmar av Gyllene gryning gripits efter mordet på Fyssas. Läckor och vittnesmål från utredningen beskriver partiet som toppstyrt och starkt influerat av hur Adolf Hitler byggde upp sitt nazistparti.

De gripna från Gyllene gryning

Sex av Gyllene grynings 18 ledamöter i det grekiska parlamentet har gripits i samband med utredningen av mordet på en musikern Pavlos Fyssas den 18 september:

 * Nikos Michos, Ilias Kasidiaris och Ilias Panagiotaros har formellt anklagats för ”medlemskap i kriminell organisation”, men släppts mot borgen.

 * Giannis Lagos hålls kvar i häkte efter liknande anklagelser, i väntan på rättegång.

 * För partiledaren Nikos Michaloliakos och andremannen Christos Pappas väntar besked om formella anklagelser senare under veckan.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gyllene gryning

Mer i ämnet