Gyllene Grynings partiledare förs av polisens anti terror-styrka till rätten i Aten. Foto: Scanpix

Gyllene gryning-ledare inför rätta

Publicerad

Ledaren för det högerextrema grekiska partiet Gyllene gryning ställs inom kort inför rätta, tillsammans med flera andra ledargestalter. De anklagas för att ingå i en kriminell organisation med koppling till en serie våldsdåd.

Det blev en lång natt mot söndag för Nikolaos Mihaloliakos, ledare för Gyllene gryning. I nio timmar hölls han, tillsammans med flera andra ledare av det närmast nynazistiska partiet, hos åklagare som formellt lade fram anklagelser om inblandning i en serie attacker varav minst två med dödlig utgång.

Politikerna fördes sedan tillbaka till polishögkvarteret där de nu hålls inspärrade inför tisdagen, då de ska ställas inför rätta.

21 gripna

Polis har gripit Mihaloliakos tillsammans med partiets talesman, ytterligare fyra parlamentsledamöter och över ett dussin andra partimedlemmar. Totalt 21 personer har gripits.

Polisaktionen har inneburit de mest omfattande gripandena av parlamentsledamöter sedan slutet på militärdiktaturen 1974. Tillslagen inleddes efter mordet på vänstermusikern Pavlos Fyssas tidigare i månaden.

Regeringen har gett domstol en förteckning på 32 misstänkta brott som kopplas till Gyllene gryning. Listan inkluderar fyra knivattacker mot invandrare, varav en där offret avled.

Partiet har bestämt avfärdat anklagelser om kopplingar till mordet på Fyssas och hotat dra sig ur parlamentet om inte polistillslagen stoppas. Det skulle i sin tur leda till fyllnadsval.

Inom polisen

Polisens strålkastare har inte bara riktats mot politiker utan även mot de egna leden, efter uppgifter om Gyllene grynings stora inflytande inom poliskåren. Två poliser greps i lördags i samband med utredningen och flera högt uppsatta poliser har stängts av eller bytts ut.

Grekiska tidningar hyllar gripandena som en seger för demokratin. ”Demokratin knockar nynazisterna”, stod det på tidningen To Vimas förstasida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gyllene gryning

Mer i ämnet