Gyllene grynings ledare häktad

Uppdaterad
Publicerad

Gyllene grynings partiledare Nikos Michaloliakos har häktats i avvaktan på rättegång anklagad för att tillhöra en kriminell organisation, uppgav en domstolskälla på torsdagen.

Michaloliakos har nekat till anklagelserna mot honom. Häktningsbeslutet är en framgång för premiärminister Antonis Samaras i hans ansträngningar att slå till mot Gyllene gryning efter att en anhängare knivhuggit vänsteraktivisten och hiphopartisten Pavlov Fyssas till döds.

Tidigare i veckan släpptes tre av de fyra parlamentsledamöter från extrempartiet villkorligt. Totalt har ett 20-tal medlemmar av Gyllene gryning gripits efter att en vänstermusiker höggs ihjäl av en Gyllene gryning-anhängare den 18 september.

Läckor och vittnesmål från utredningen beskriver partiet som toppstyrt och starkt influerat av hur Adolf Hitler byggde upp sitt nazistparti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gyllene gryning

Mer i ämnet