Gyllene grynings stöd rasar efter massgripanden

Uppdaterad
Publicerad

Europakorrespondent Ulrika Bergsten om massgripandena av medlemmar i det nazistiska partiet Gyllene Gryning.

Under helgen greps 22 partimedlemmar ur Gyllene gryning med partiledaren Nikos Michaloliakos i spetsen när grekisk polis genomförde räder mot partiet. Och i dag inleddes motsvarande häktningsförhandlingar för de gripna. 

Och den senaste tidens händelser kring partiet har fått folk att vända sig från dem.

Gyllene gryning

– Partiets stöd har rasat i de senaste opinionsundersökningarna. Från 15 till 5 procent. Många av dom som röstat på dem är i dag tveksamma.

Gyllene gryning har haft kopplingar hos polisen. Vad betyder detta för polisens anseende?

– Det återstår att se. De grupper som drabbats av Gyllene Grynings våld har redan lågt förtroende för polisen. Vad som är uppenbart nu är att polisen anstränger sig för att visa upp en ny sida.

Bland vilka grupper har partiet stöd?

– Liksom många andra missnöjespartier så har Gyllene Gryning vunnit sympatier bland de som förlorat jobben och fått det sämre i samband med den ekonomiska krisen. I Grekland är misstron mot politiker utbredd. Partiet har också haft framgångar bland de som inte känner sig hemma i andra missnöjespartier.

Hur kommer det sig att grekerna stöder ett nazistiskt parti?

– Grekland har en historia att vara toleranta även mot extrema åsikter. Nu när partiet avslöjats som kriminella har dock opinionen vänt.

Gyllene gryning beskrivs som en paramilitär nazistisk grupp, där medlemmarna gömt vapen. Men myndigheterna slog till först efter mordet på hip-hop artisten Pavlos Fyssas. Varför dröjde det så länge innan de ingrep?

– Det har funnits ett tryck från EU. Dessutom blir Grekland ordförandeland i EU efter årsskiftet och de måste nu visa att de tar detta på allvar. Mordet på Fyssas blev en väckarklocka som innebar ett läge att slå till. Tillsagen mot Gyllene Gryning har dessutom stärkt regeringspartiet Ny Demokrati.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gyllene gryning

Mer i ämnet