Studenter demonstrerar i Paris. Foto: TT

Gymnasieungdomar i protest mot presidentvalet: ”Pest eller kolera”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen samlades ett hundratal gymnasieungdomar i centrala Paris för att manifestera sitt missnöje med presidentvalet, som avgörs på söndag. Efter en på många sätt historisk första valomgång står det nu mellan de två slutkandidaterna, mittenliberalen Emmanuel Macron och högerpopulistiska Marine Le Pen.

– Det är ett val mellan pest eller kolera, säger Mila, 16 år.

Efter att ha blockerat ett antal av sina gymnasieskolor runt om i Parisområdet, med soptunnor och annat bråte, tog sig ett par hundra ungdomar sig till Place de la Bastille i centrala Paris, för att manifestera under parollen ”Blockad: Varken Macron eller Le Pen”.

Presidentval i Frankrike 2017

– De flesta är här är minderåriga och får inte rösta, så det är vårt sätt att göra våra röster hörda, förklarar Mila.

Hon säger att hon gärna hade sett att fransmän fick rösta redan från 16 års ålder, snarare än dagens 18-årsgräns.

LÄS MER: Vägen till Elyséepalatset

Instängda i två timmar

Planen var att gruppen skulle tåga nerför en närliggande boulevard, men efter bara omkring 100 meter spärrades deras väg av polis. Omkring hundra ungdomar har sedan dess suttit instängda inom polisavspärrningen i nära två timmar.

– Vi är på plats för att kontrollera dem allihop, och det kan ta ett tag, förklarar en av poliserna.

Stämningen är väldigt lugn. Flera av ungdomarna sitter i mindre grupper och spelar kort. En del står i led framför polisblockaden i ena änden av gatan, som har spärrats av för all gång- och fordonstrafik, men inga provokationer sker från något håll.

Foto: Mathias Gerdfeldter/SVT

”Demonstrerar mot fascismen”

– Vi är här för att demonstrera mot fascismen, men också mot ett odemokratiskt system, säger Romain, som är 18 år och nu röstar i sitt första presidentval.

– Om Macron blir vald, är det för att han har samlat strategiska röster. Han fick omkring 20 procent i första omgången, men hur mycket stöd är det egentligen för en person som, om han vinner, ges så mycket makt?

Romain röstade själv på vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon i den första valomgången.

– Men det här handlar inte om att jag vill se Mélenchon som president. Jag vill helst att vi gör om systemet där man ger en person så mycket makt.

LÄS MER: Macron i överläge efter het debatt

Varken Macron eller Le Pen

Problemet med Macron, menar flera av ungdomarna på plats, är att han representerar ett etablissemang som styrt Frankrike länge, utan några större förändringar.

– Han är säkert bäst rustad att samla folk, men han står tydligt för samma saker vi hört tidigare, säger Romain.

Även om parollen för dagen lyder ”varken Macron eller Le Pen”, är det ändå tydligt bland ungdomarna som samlats att en av kandidaterna är det klart sämre alternativet, i valet mellan ”pest eller kolera”.

– Om jag fick rösta skulle det inte bli blankt, utan självklart på Macron. Jag är emot det han gjorde som minister, men skulle rösta på honom bara för att jag tror det är den bästa taktiken för att hålla Marine Le Pen borta från makten, säger Mila.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet