Foto: Scanpix

Hacka Facebook för en miljon dollar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha drabbats av flera bedrägerier, attacker och intrång, har Facebook valt att bli det första företaget som ger tillstånd till hackare att söka igenom det egna nätverket mot betalning.

Facebooks tidigare satsning ”bug bounty” – som handlade om att bjuda in säkerhetsforskare att söka igenom hemsidan efter brister mot en belöning på 3500 kronor, har pågått i ett år. I maj fick företaget tips från en hackare om att delar av Facebooks interna konversation kunde avlyssnas, enligt idg.se.

Det gjorde att Facebook ställdes inför ett dilemma. Skulle man belöna tipsaren eller inte. Eftersom att de är medvetna om att hackare kan hitta information som kan säljas vidare dyrt, valde de att belöna tipsaren och därefter gå ut med informationen om att den som hittar en brist i nätverket kan välja att rapportera felet och bli belönad med en miljon dollar.

–Om det finns en bugg värd en miljon dollar, så kommer vi att betala det, säger Ryan McGeehan, chef för Facebooks säkerhet och incidenthanteringsenhet, till Bloomberg.

Tidigare har företag som Google och Mozilla haft en del liknande program som ”bug bounty”, men Facebook blir alltså, enligt idg.se, det första företaget som ger ett formellt tillstånd till forskare, eller så kallade white hat-hackare, att rikta in sig på det egna nätverket mot betalning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.