Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se eldklotet blossa upp. Oljecisternerna i Matanzas på Kuba brinner för andra dagen i rad. Foto: Kubas regering/Reuters

Kuba vädjar om hjälp efter jättebranden – tusen evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Kuba vädjar till omvärlden om hjälp med den okontrollerade brand som sedan i fredags rasar i en oljedepå i staden Matanzas. En person har dött och minst 125 personer är skadade. Dessutom saknas 17 brandmän, skriver nyhetsbyrån AP.

Under ett åskoväder på fredagskvällen lokal tid slog blixten ner i en oljecistern på Matanzas Supertanker Base i Kuba. Branden spred sig på lördagen till ytterligare en tank. Bränderna har orsakat kraftiga explosioner. Den kraftiga, svarta rökplymen från branden är mer än 100 kilometer lång.

Vädjar om hjälp

Kubanska myndigheter vädjar nu om hjälp från internationella experter och länder med erfarenheter av oljesektorn.

”Vi tackar ödmjukt regeringarna i Mexiko, Venezuela, Ryssland och Chile som snabbt erbjudit materiell hjälp i denna komplicerade situation. Vi uppskattar också erbjudandet om teknisk expertis från USA” skriver president Miguel Diaz-Canel på twitter.

Brandmän kämpar för att kyla ned de återstående cisternerna för att undvika att branden sprider sig ytterligare. Totalt finns det åtta enorma oljetankar på anläggningen. Hur mycket olja de rymmer är inte känt i nuläget. 

Minst 121 personer skadade

En avliden person har hittats och 17 personer är saknade. Enligt myndigheterna är de saknade brandmän som befann sig i brandens närhet och som kämpade för att förhindra ytterligare spridning.

Minst 121 personer är skadade. Av dem vårdas 36 personer på sjukhus, fem med kritiska skador. Fler än tusen personer i området har evakuerats, skriver nyhetsbyrån Reuters. Staden Matanzas har en befolkning på 140 000 personer.

Kuba har en stor energibrist och dagliga strömavbrott är vanligt. Förlusten av olja och möjligheterna att lagra den kommer sannolikt att försvåra energiproblemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.