Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aleksej Navalnyj landade i Ryssland i går kväll. Foto: TWITTER.COM / KIRA YARMYSH

Aleksej Navalnyj häktas i 30 dagar

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Moskva har beslutat att den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj ska häktas i 30 dagar. Beskedet ges efter en förhandling på måndagen.

Navalnyj själv säger att det är ”den högsta graden av laglöshet”, rapporterar Reuters.

Nu uppmanar Kreml-kritikern ryssarna att gå ut på gatorna och protestera.

Den ryske oppositionsledaren och regimkritikern Aleksej Navalnyj greps direkt när han landade i Ryssland på söndagen.

Under måndagsförmiddagen inleddes häktningsförhandlingarna i Moskva och senare kom beskedet att han häktas i 30 dagar.

Den 44-årige politikern säger själv i ett videouttalande som har publicerats på hans sociala medier-konton att gripandet och frihetsberövandet är ”den högsta graden av laglöshet”, rapporterar Reuters.

”Gå ut på gatorna”

Enligt Reuters uppger personer i Aleksej Navalnyjs närhet att han har hållits i förvar utanför Moskva och att han även har vägrats att träffa sin advokat. Advokaten säger att domstolsförhandlingen ska ha inletts plötsligt med endast några minuters varsel, enligt Reuters.

”Var inte tyst. Gör motstånd. Gå ut på gatorna”, sa Navalnyj i en senare video, som publicerades på YouTube inifrån polisstationen där han befinner sig.

Kräver att Navalnyj släpps

Gripandet av Navalnyj motiveras officiellt med att han gjort överträdelser mot en villkorlig dom han fick för sju år sedan. Men formerna för frihetsberövandet visar tydligt på den politiska laddningen bakom beslutet, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

– Jag tror att man velat hindra honom från att få en plattform, en möjlighet att möta sina anhängare, då han återvände, säger hon.

Flera västerländska länder har krävt att Ryssland friger Navalnyj. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har i ett uttalande krävt att det bör ske omedelbart.

Navalnyj har, sedan han förgiftades med nervgiftet novitjok i augusti förra året, befunnit sig i Tyskland där han fått vård. Resan hem till Ryssland var hans första sedan dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer