Foto: Scanpix

”Hallicklicens” ska bli lag i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tyskland ska införa särskild tillståndprövning för hallickar, men de båda stora partierna vill inte förbjuda prostitution.

Just nu pågår förhandlingar – ämne för ämne bockas av – mellan kristdemokrater och socialdemokrater om programmet för en ny koalitionsregering.

I de förhandlingarna har man nu kommit till ämnet prostitution

Den kända feministen Alice Schwarzer – utgivare av tidskriften ”Emma” – kräver med hjälp av kändisar nu ett totalt förbud mot prostitution.

Men så långt tänker krist- och socialdemokrater inte gå. Prostitution och sexköp blir också i fortsättningen tillåtet i Tyskland.

Mörkerzon
Den socialdemokratiska politikern Eva Högl, som ses som den drivande kraften bakom den väntade nya lagen, anser att ett totalförbud är omöjligt att genomföra.

Det skulle bara föra verksamheten in i en mörkerzon, eftersom det inte går att helt förbjuda prostitution, menar hon.

Men däremot ska reglerna skärpas för hallickar, som alltså i grunden ses som en laglig företeelse, uppger Süddeutsche Zeitung i München.

År 2002 legaliserades prostitution genom en lag som beslutades av den röd-gröna koalitionsregeringen. Den hade som mål att låta prostituerade få del av sociala förmåner. Genom denna lag fråntogs samtidigt polisen rättigheter att oanmäld göra razzia på bordeller.

Rätt att stänga bordeller
Nu ska man ändra på det. I regeringsförhandlingarna har det talats om ett slags tillståndprövning för bordellägare. Det införs alltså ett slags licens för hallickar.

Genom denna lag återges polisen möjligheterna att utföra kontroller utan att anmäla dem i förväg.

Polisen ska också kunna stänga bordeller som strider mot reglerna. Kontrollerna ska handla om hygien och hur prostituterade behandlas på bordellen.

Politikerna menar att den nya lagen ska vara ett instrument mot tvångsprostituering och trafficking.

Motverka trafficking
Därför ska tvångsprostituerade få rätt till uppehållstillstånd. Detta ska underlätta för dem att hoppa av. Man hoppas dessutom att avhopparna ska hjälpa till med att avslöja de kriminella grupper som ligger bakom trafficking.

Den nya lagen får även ett försiktigt stöd av den gröna oppositionen. Man betonar att prostituerade inte får kriminaliseras och att deras ställning ska stärkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer