Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
President Emmanuel Macron har fått utstå många protester för sina covid-lagar. Foto: AP/AFP

Hälsopass blir lag i Frankrike – trots massiva protester

Uppdaterad
Publicerad

Ett intyg som visar att du är vaccinerad eller nyligen har testat negativt. Det kommer bli vardag för den franska befolkningen att behöva visa upp. Många stöttar president Macrons beslut – men det har också skapat protester med hundratusentals demonstranter.

Hälsopass för att gå på kaféer, restauranger, åka på långväga resor och i vissa fall till och med för att besöka sjukhus. Det blir obligatoriskt för den franska befolkningen från och med måndag, trots veckor av massiva protester. Sedan tidigare har passet varit obligatoriskt för den som vill gå på museum, bio eller besöka en simhall, men nu utökas alltså kraven.

Under lördagen samlades återigen hundratusentals människor i Frankrike för att demonstrera mot regeringens covid-lagar.

– Problemet med hälsopasset är att det är påtvingat, säger demonstranten Alexandre Fourez, till France 24.

”Kommer behöva ha QR-koder för allt”

Demonstrationerna hålls två dagar efter att Frankrikes konstitutionella råd godkände de flesta bestämmelserna av den nya lagen om hälsopasset, också kallat covidpass av EU.

Det är inte den enda demonstationen mot regeringen. I juli hölls den första och har sedan fortsatt fyra lördagar i rad. Utgångspunkten för protesterna är begränsningar av den egna friheten och att vaccinering i princip blir obligatoriskt.

– Alla borde kunna bestämma fritt, inte på grund av lagar. Snart kommer vi behöva ha QR-koder för allt i livet, säger demonstranten Julien Bailly, till France 24.

40 000 fler demonstranter

En tjänsteman vid inrikesdepartementet uppger för Reuters att över 204 000 människor deltog i lördagens protesterna runt om i landet, vilket är cirka 40 000 fler än förra helgen.

Sedan tidigare är det även lag att all vårdpersonal måste vaccinera sig innan den 15 september, annars får de sin lön indragen.

En tydlig majoritet, cirka 76 procent av fransmännen stöttar president Emmanuel Macrons metoder med vaccinkravet, enligt en undersökning från tv-kanalen BFM tidigare i juli.

Intyg på att du blivit vaccinerad med två doser av ett EU-godkänt vaccin: Pfizer, Moderna, AstraZeneca eller Johnson & Johnson

Ett negativt PCR- eller antigenprov, taget under de senaste 48 timmarna

Ett friskhetsintyg som inte är mer än sex månader gammalt

Källa: France 24

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet