Frankrike inför hårdare krav på vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike inför obligatorisk vaccinering mot covid-19 för vårdpersonal, sade president Emmanuel Macron i ett tv-tal på måndagskvällen. Han meddelade även att det kommer att införas krav på vaccinationsbevis vid besök till vissa allmänna platser.

President Macron uppmanade vårdpersonalen att vara vaccinerade senast 15 september. Han sade också att de som vill gå på bio, åka tåg eller besöka en affärsgalleria måste visa intyg att de vaccinerade eller de har ett nytaget negativt covid-test.

– För personal som arbetar på sjukhus, kliniker, äldreboenden och med personer med funktionsnedsättning och för alla som sköter om äldre eller sköra, professionellt, ideellt eller i hemmet kommer vaccination från och med nu att bli obligatorisk, sade presidenten.

Det finns en stark antivaccinationsrörelse i landet och myndigheterna har försökt övertyga befolkningen, däribland vårdpersonal, att vaccinera sig. Men en nedåtgående trend i vaccineringen och ett ökat antal smittade av deltamutationen av viruset har tvingat regeringen till åtgärden.

– Vi är nu mitt i en kris, där vi gång på gång tvingas isolera oss. Vården har gått på knäna den senaste tiden. Det verkar inte orimligt med obligatorisk vaccinering, sade Macron.

Sedan tidigare har Italien infört obligatorisk vaccinering för vårdpersonal och på måndagen gjorde också Grekland det, som en följd av den ökade smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.