Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur är det egentligen med vaccinationsviljan bland vårdpersonalen på svenska äldreboenden? Stor – det visar en unik kartläggning som SVT har gjort med ett 70-tal äldreboenden. Foto: SVT

Vårdpersonal är positiv till covid-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av de vårdanställda har redan vaccinerat sig eller vill göra det. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort med svar från ett 70-tal äldreboenden.

– Jag vaccinerar mig för att mina boende ska känna sig trygga och för att vi ska få slut på den här pandemin, säger undersköterskan Anne-Christine Berglund.

Skogsarbetaren Kenth Gerdin, 73, bor på demensboendet Eskilshem i Eskilstuna och har nyligen fått sin andra vaccinationsspruta. Han har längtat efter att kunna träffa alla vänner som han inte hört av under hela pandemin.

– Jag har inte sett och hört dom så jag tror det kan ha slutat illa, säger han.

På många håll i landet har de äldre redan vaccinerats och sedan några veckor tillbaka pågår vaccinationen av vårdpersonalen för fullt.

Det har diskuterats om personalens vilja att vaccinera sig, men en kartläggning som SVT har gjort – och där ett 70-tal äldreboenden har svarat – visar att fyra av fem vårdanställda vill vaccinera sig eller redan har gjort det. Det ligger nära den inställning som finns hos övriga befolkningen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

En del avvaktar

På några enstaka boenden är mer än hälften av personalen tveksam till vaccinering. Något som många av de ansvariga cheferna, som svarat på enkäten, anger som förklaring är rädsla för biverkningar. Men andra avvaktar för att de ammar, är gravida, är rädda för sprutor eller redan har antikroppar, för att nämna några vanliga exempel.

På äldreboendet Mobacka i Östersund har viljan att vaccinera sig ökat ju fler veckor som gått och ju mer kunskap de anställda fått om vaccinet, där har nästan alla i personalen nu vaccinerat sig.

Det är väldigt positivt, säger enhetschefen Gertrud Björkegren.

Inget vaccintvång

Det finns inget tvång på att ta vaccinet, men i till exempel Helsingborg har man flaggat för att de som vägrar vaccinera sig kan bli omplacerade. Det är något som vid en tvist skulle behöva avgöras i Arbetsdomstolen, enligt arbetsrättschefen på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Gertrud Björkegren menar att det borde vara obligatoriskt för de som jobbar med äldre.

– Jag tror det finns saker som är betydligt farligare än vaccinationen, säger hon och menar att covid är ett sådant exempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet