570 000 demonstranter tågade genom London, enligt arrangörerna. Foto: Reuters

Hundratusentals demonstrerade mot brexit

Uppdaterad
Publicerad

Brexit närmar sig. Då gick en halv miljon britter ut på Londons gator och krävde en ny folkomröstning om Storbritanniens EU-framtid.

Närmare 700 000 demonstranter tågade på lördagen genom den brittiska huvudstaden för att kräva en omröstning om det slutliga utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU, rapporterar brittiska The Guardian.

– Det här är den näst största demonstrationen det här århundradet, efter den miljon som uppskattats ha protesterat mot kriget i Irak 2003, säger en talesperson för gräsrotsorganisationen Folkets röst till The Guardian.

Många av deltagarna demonstrerade inte bara för en omröstning om utträdesavtalet – utan även mot brexit helt och hållet.

– Regeringen har inte mandat att fundamentalt förändra landet över en natt. Innan vi faktiskt röstade borde vi ha blivit bättre informerade, och vi borde ha uppmärksammats på vad det faktiskt betyder att lämna, säger aktivisten Adam Bradford till The Guardian.

Fakta: Folkets röst

Gräsrotsrörelsen Folkets röst består av en mängd olika grupper, varav de flesta är för EU. Bland anhängarna återfinns bland andra Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair och Londons borgmästare Sadiq Khan.

Källa: The Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.